Vor fi restricții de trafic pe Faleza Superioară în timpul ceremoniilor de Bobotează

Distribuie articolul

Vor fi restricții de trafic sâmbătă, 6 ianuarie, în Galați. Primăria anunță că între orele 12.30 – 16.00, circulaţia auto va fi interzisă pe bulevardul Marii Uniri, între străzile Navelor şi Alexandru Cernat, precum şi la intersecţia arterelor Prelungirea Traian și Roşiori. Măsura stabilită de Primărie este necesară pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase organizate pe faleză, de  Bobotează.

Așadar, sâmbătă este Boboteaza. În biserici şi în lăcaşurile de cult va fi oficiată Sfânta Liturghie de Botezul Domnului. Sfinţirea apelor va avea loc imediat după prânz. La Galaţi, un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, va conduce ceremonia, care va avea loc pe Faleza Dunării, la Biserica Precista. Așa cum o cere tradiția, preoţii vor arunca în apele Dunării Sfânta Cruce, pentru prinderea căreia se vor întrece mai mulți tineri curajoși. La finalul slujbei, toți creștinii vor primi agheasma mare.

Botezul Domnului este o mare sărbătoare religioasă pentru creștini. Este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul sfânt în apele Iordanului. De Bobotează se sfințesc apele și se face Agheasma Mare, despre care se spune că are puteri tămăduitoare. Alături de Sfântul Proroc Ioan, Înaintemergătorul Domnului, prăznuit pe 7 ianuarie, Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate Nașterii lui Iisus Hristos. Românii au multe tradiții și obiceiuri legate de Bobotează. De pildă, în noaptea de ajun, fetele nemăritate își pun busuioc sfințit sub pernă ca să-și viseze ursitul. Bărbații cei mai temerari se aruncă în apele înghețate pentru a prinde crucea aruncată de preoți, ca să fie sănătoși și norocoși tot anul.


Distribuie articolul

You May Also Like