VIDEO-FOTO/ Imagini incredibile: Festivalul Scrumbiei s-a desfășurat pe faleza inundată de apă

Distribuie articolul

Am crezut că le-am văzut pe toate în Galați. Până astăzi, în Duminica Floriilor, când Primăria a organizat ditamai evenimentul pe faleza inundată. Este vorba despre ediția a XVII-a a Festivalului Scrumbiei care a avut loc pe faleza inferioară.

Evenimentul a fost organizat în jurul Foișorului, singurul loc de pe faleza inferioară care încă nu este inundat. Ca să ajungă la tarabele și grătarele festivalului, gălățenii au fost nevoiți să meargă pe spațiul verde, peste gunoaiele purtate de fluviu iar unii au luat-o de-a dreptul prin apă. Tot prin apă au trecut și mașinile care aveau treabă la festivalul lui pește prăjit.

Apropos de pește. Anul acesta scrumbia a fost scumpă ca somonul. Dacă prețul de achiziție a fost mai mare de 40 lei/kg, la tarabele din cadrul târgului bucata s-a vândut cu 20 de lei.

„Cam scumpă scrumbia asta. 20 de lei o bucăţică. Dacă în piaţă este 42 de lei. Ce să facem, o singură dată în an sunt Floriile.  Este și puțină scrumbie. Iar faleza este acoperită cu apă, nu am vazut niciodată așa de multă apă pe faleză de Florii, de Festivalul Scrumbiei. Nu mai avem pe unde merge, sunt nevoiți să mergem pe spațiul verde”, a spus un gălățean.

De la festivalul lacustru nu au lipsit nici politicienii pe care nu apa, ci votul i-a adus în viața publică. Nicolae Bacalbașa, Picu Apostol Roman și Florin Pâslaru au profitat de ocazie și au făcut o baie…de mulțime.

„Este o sărbătoare extraordinară aşteaptată de mulţi gălăţeni. Îi aşteptăm pe oameni să vină în număr cât mai mare pe Faleza Inferioară a Dunării, chiar dacă aceasta este inundată de Dunărea turbată, vine turbat de mare, dimensiunile le cunoaştem, suntem în prag de inundaţie. Anul acesta scrumbia a fost foarte rară, nu a urcat deloc până în zona noastră, pescarii au suferit la capitolul acesta, dar cu natura nu te pui, natura e natură, Dunărea e Dunăre, îşi cere drepturile, apa se revarsă”, a declarat Picu Apostol Roman, viceprimarul municipiului Galaţi.

Apoi, spre prânz, lumea s-a adunat în număr mare iar festivalul a început să semene cu o adunare câmpenească: oamenii s-au adăpostit de valuri și de vântul puternic printre boschetele de pe versantul falezei superioare.

În rest, la festival nici o noutate. În program au fost concursuri de pescuit și de gătit, expoziții de plase pescărești, bărci și scule de pescuit, un târg al meșterilor populari și spectacole. Toată distracția a costat 119.000 de lei, fără TVA, suma fiind achitată de Primăria Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like