Veste bună pentru gălățenii din Cuza Vodă: se poate construi în zonele care apar pe hărțile de risc la inundații

Distribuie articolul

Vă spuneam zilele trecute despre scandalul izbucnit în comuna gălățeană Cuza Vodă unde localnicii s-au trezit că o mare parte a satului a fost trecut pe o hartă de risc la inundații. Aproximativ o treime din sat, inclusiv școala și grădinița, apare pe harta întocmită de specialiștii de la Compania Apele Române. Problema este că în zonele cu risc nu se eliberează autorizații de construire, localnicii neputând ridica nici măcar anexe și extensii ale clădirilor existente. După câteva zile de tăcere, specialiștii companiei naționale au explicat care-i treaba cu harta și au anunțat că în zona se poate construi dacă se respectă o serie de condiții.

Reprezentanții Companiei Naționale Apele Române, Admininistraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad spun că hărțile de risc au fost întocmite în urma inundațiilor din ultimii 10 ani, în cadrul unui proiect european. Hărțile au fost întocmite în baza unor scenarii folosindu-se modele digitale și un software specializat.

„În anii 2013 şi 2016 localitatea Cuza Vodă, din jud. Galaţi a fost grav afectată de inundaţii, fiind avariate 347 de case şi anexe gospodăreşti şi distruse în totalitate 8 locuinţe prin propagarea viiturii de pe râul Suhu. Cu scopul de a veni în ajutorul comunităţilor, conform Directivei europene 60/2007 a Comisiei Europene privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii au fost realizate hărţile de hazard şi risc la inundaţii cu ajutorul lor identificându-se zonele cu grade diferite de risc. Hărţile de risc la inundaţii au fost realizate de o firmă specializată şi sunt componentă a proiectului european «Lucrări de reducerea riscului la inudaţii în bazinul Prut-Bârlad». Au fost finalizate în anul 2013 şi apoi imediat distribuite către Consiliile Judeţene cu obligativitatea transmiterii acestora către toate UAT-urile”, se arată în documentul trimis presei de Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Companiei Apele Române, Admninistraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Vestea bună pentru localnici este că autorizații de construire se pot obține, dar cu aviz de la Compania Apele Române. Condițiile sunt ca viitoarele clădiri să fie construite pe terenuri înălțate și să aibă subsol sau etaj.

„Conform Ordinului nr. 2/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizul de amplasament şi articolului 40 din Legea Apelor 107/1996 menţionăm că şi în zone inundabile se pot amplasa obiective economice şi/sociale numai în baza unui aviz de amplasament emis de A.N. «Apele Române» sau administraţiile bazinale, cu luarea măsurilor de reducere a hazardului prin lucrări de terasamente pentru ridicarea cotei terenului deasupra zonei inundabile sau creşterea rezilienţei prin măsuri constructive (case sau subsoluri inundabile, etaj locuibil, etc.)”, se arată în documentul trimis presei de Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Companiei Apele Române, Admninistraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

În concluzie, prea multe discuții pentru nimic. Tot de la Apele Române aflăm că în ultimii ani nu a fost depusă nici o documentaţie la Biroul Avize şi Autorizaţii şi nu s-au solicitat puncte de vedere sau avizări de construcţii în localitatea Cuza Vodă. Chiar așa: cine naiba construiește la țară cu autorizație de la autorități?


Distribuie articolul

You May Also Like