Surpriză în subiectul corvetelor militare care ar putea fi construite la șantierul naval din Galați

Distribuie articolul

Subiectul corvetelor militare ar putea lua o întorsătură neașteptată. Reprezentanții Șantierului Naval Constanța ar putea renunța la procesul prin care au solicitat anularea Hotărârii de Guvern nr.48/2018 privitoare la achiziționarea de statul român a patru nave de luptă. O cerere privind încetarea procesului ar putea fi depusă miercuri, 20 februarie, la Curtea de Apel Constanța, ceea ce ar debloca procedura demarată de statul român.

Procedura privind achiziționarea de corvete militare a fost suspendată în luna ianuarie. Ministerul Apărării Naționale a luat această decizie și a informat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel despre „existența unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul Corvetă multifuncţională”.

De contract s-au arătat interesate trei companii care au afaceri în România. Este vorba despre Grupul olandez Damen, care deține Șantierul Naval de la Galați, Compania Naval Group din Franța, care s-a asociat cu Șantierul Naval Constanța și grupul italian Fincantieri, care are în România șantierele navale de la Tulcea și Brăila. Pentru construcția celor patru corvete militare care vor intra în înzestrarea Ministerul Apărării Naționale, statul român pune la bătaie 1,6 miliarde de euro. Prima corvetă ar trebui să fie gata în trei ani de la semnarea contractului, iar ultima livrare se va face peste 7 ani.


Distribuie articolul

You May Also Like