Unde găsim informația de mediu în Galați? Comunicarea publică ”aproape” lipsește

Distribuie articolul

Teoretic, la autoritățile COMPETENTE.
A, și ca să nu uităm să precizăm, pe panourile montate în anumite zone ale orașului. Dar, în practică, ele (informațiile de mediu -n.a) nu se văd, nu ajung facil la populație sau ajung în urma unor demersuri …jurnalistice sau ale diverselor entități a Socității Civile. Sau în cel mai rău caz, atunci când în comunitate se produc niște evenimente nedorite, cu impact asupra mediului.

Ele sunt publice și procesul de informare trebuie să fie constant din partea instituțiilor de profil, cu activitate în domeniu. Căci altfel…pentru ce și-ar mai lua salariile bugetarii din aceste instituții?
Tot așteptând de ceva vreme să se hotărască care și cine trimite în spațiul public informația PUBLICĂ privind mediul din Galați am intrat pe website-ul Agenției de Mediu Galați și am ramas cu gura căscată: în județul Galați sunt nu mai puțin de 47 de instituții/autorități publice care dețin informații de mediu și ar trebui să le facă publice periodic.

Hai, că la o privire mai atentă, doar vreo nouă dintre ele sunt în municipiul Galați și, până la urmă, toate aceste instituții au doar tangență cu mediul, prin activitățile desfășurate și, deci, informațiile nu ajung la public decât atunci când se întâmplă sau se finalizează acele activități.

Dar dacă nu acestea, atunci CINE?
Ne întrebăm și noi, dar până atunci, acele instituții de prevenție și control din domeniul mediului CE FAC? Agenția de Protecția Mediului și Garda de Mediu, un comunicat de presă nu au mai emis de ceva vreme.

Atribuțiunile lor sunt multiple, dar lipsesc datele cu informările despre activitatea lor din Agenda Publică. Nu tu un comunicat periodic. Nu tu o conferință de presă sau informări publice despre ”marile realizări”, sau ”micile…”, după caz. Nici măcar nu se deranjează să își actualizeze la zi informațiile de pe site-uri, acolo unde acestea există.

Și nu se poate spune că nu au de treabă aceste instituții de MONITORIZARE-PREVENIRE-CONTROL. Sunt nu mai puțin de 76 de date și informații ce trebuie să ajungă la public, produse și furnizate doar din Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like