Întrebat de Balul Municipalității/ Centenarului, primarul Pucheanu a preferat să fugă

Distribuie articolul

După ce a prezentat un moment dedicat Centenarului, finanțat de Ministerul Culturii, drept un ”Bal al Municipiului Galați”, primarul recunoaște că nu a sprijinit cu nimic momentul.

Întrebat care au fost criteriile care au dus la selectarea invitaților și cum de și-a permis să cheme oameni la un eveniment în care nu era implicat, a dat câteva răspunsuri scurte și nervoase, după care a preferat să întoarcă brusc spatele presei și să plece.

În urmă cu câteva zile, parlamentarii gălățeni și consilierii locali dar și diverse alte persoane, preponderent legate de administrația locală sau de PSD, au primit două invitații la două evenimente ce urmau să se desfășoare în același loc și la aceeași oră.

Primul, ”Gala Centenarului”, era finanțat de Ministerul Culturii. Al doilea, ”Balul Municipalității”, s-a dovedit a fi parazitarea și transformarea primului într-o mare agapă. În acest din urmă caz, invitațiile au fost făcute în numele primarului Pucheanu.

Întrebat care a fost contribuția municipalității și cum au fost selectați participanții, majoritatea din administrație sau membri de partid, Ionuț Pucheanu a oferit câteva răsounsuri scurte și nervoase, la început, după care a părăsit discuția cu presa:

”- Pe ce v-ați bazat atunci când ați transmis o invitație la un bal cu catering în condițiile în care primăria nu a contribuit financiar la organizarea evenimentului iar banii veniți de la Bucureșt erau pentru o expoziție documentară, medalii, etc. Și cum a fost posibil ca două evenimente, Balul Municipiului Galați și Gala Centenarului să se petreacă în același timp, același loc și cu aceeași invitați?
– Așa s-a nimerit! Întrebări ceva mai pertinente?!
-Cât de mare a fost finanțarea de la Ministerul Culturii?
-Atât timp cât finanțarea nu a fost primită de Primărie și nu Primăria nu a fost organizator, cred că întrebarea nu a fost adresată cui trebuie.
– Dar v-a plăcut cum a fost organizată gala respectivă?
– Din punctul meu de vedere, da, a fost o gală frumoasă, ce ar trebui reluată și în anii ce urmează.
– Totuși în numele primăriei ați invitat niște oameni acolo…
– Unde e problema?!
– În ce calitate ați invitat dvs. oamenii acolo?!
– În calitate de primărie!
– Erau bani dați pentru sărbătorirea Centenarului…
– Asta am și sărbătorit!
– Și balul nu a fost organizat de primărie?
– Nu, a fost organizat de Andreiana Juventus.
– Ambele evenimente au fost organizate de Andreiana Juventus?
– Acum vă legați de o invitație, asta e problema?
– Directorul Andreiana Juventus ar trebui să-și dea demisia sau nu?
– Organizarea evenimentului a fost una bună.
– Care a fost criteriul după care au fost trimise invitațiile? Și, practic, în ce calitate ați trimis invitațiile alea dacă spuneți că nu ați fost organizator?
– În calitate de primar.
– Și care a fost criteriul? Și câte persoane au primit invitație?
– Au primit invitație foarte multe persoane, din păcate foarte puține au răspuns.
– Și criteriul?
– Unul foarte bine conceput de la bun început.
– Anume? Eu, de exmplu, de ce nu l-am primit și l-a primit Pâslaru (la eveniment a fost prezent atât liderul PSD Florin Pâslaru cât și soția și fiul lor, n.r.)?
– Păi, ia întrebați de ce și ceilalți directori de presă, poate că, dacă ar fi predat invitațiile primite către unii angajați, probabil că ați fi fost și dvs. printre invitați!
– Nu, mă refeream la băiatul lui Pâslaru, în ce calitate a fost el invitat?
– De cetățean!
– Veteranii de război nu sunt cetățeni?
– Păi, pe principiul ăsta și într-o sală de teatru sunt locuri limitate, cum delimitați dvs. cine intră și cum intră în 400 de locuri pe care le pune la dispoziție cea mai mare sală de spectacole din Galați. Dacă aveți alte întrebări legate de ce am discutat astăzi…
– Păi, astea sunt tot legate de activitatea primăriei!
– …cu dragă inimă vă răspund. Dacă vreți can-can, încercați în alte zone.
– Noi vorbim de activitatea primăriei, nu vorbim de can-can-uri.
– Pemiteți-mi să mă retrag, mulțumesc frumos!
– Mai am eu o întrebare!
– Nu mai!…”

Moment în care Ionuț Puchenau a întors spatele și a părăsit, pentru prima dată în mandatul de primar, o conferință de presă.

La evenimentul dedicat Centenarului de duminică, finanțat cu 200.000 de lei de Ministerul Culturii, au fost primite două invitații. Una dintre ele, transmisă de Valentin Munteanu, directorul Fundației Andreiana Juventus, suna astfel:

”avem deosebita plăcere să vă invităm luni, 2 decembrie 2018, începând cu ora 18.30, la Gala Centenarului, Galați – 2018, eveniment finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul va avea loc în Sala Pașilor Pierduți din sediul Universității Dunărea de Jos Galați, str. Domnească 47”.

Cea de-a doua, semnată de Ionuț Florin Pucheanu, anunța:

”Primăria municipiului Galați are deosebita bucurie de a vă invita să onorați cu prezența dumneavostră Balul Municipiului Galați 2018, ce se va desfășura în data de 2 decembrie 2018, începând cu ora 18.30, la Universitatea Dunărea de Jos, str. Domnească nr. 47. Vă așteptăm alături de noi pentru a celebra împreună împlinirea unui veac de când națiunea noastră viețuiește în fruntariile ei firești și veșnice”.

Primarul a recunoscut astăzi că aportul instituției pe care o reprezintă a fost zero, fără a lămuri însă de ce și cu acordul cui s-a autoimplicat în eveniment, în ce calitate a făcut invitații și care au fost criteriile, în afara calității de „cetățean” a beneficiarului.


Distribuie articolul

You May Also Like