Un student de la UDJ, după perioada de voluntariat la Spitalul Județean din Galați: „M-am schimbat și eu. Am văzut cum se moare în deplină singurătate”

Distribuie articolul


Un student de la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a povestit ce experiență a dobândit în urma perioadei de voluntariat de la Spitalulul Județean. „M-am schimbat și eu un pic… Am văzut cum se moare în deplină singurătate”, este una dintre concluziile tânărului.


Potrivit reprezentanților universității gălățene, Răzvan Iacob este student în anul VI la Facultatea de Medicină și Farmacie și, din luna decembrie 2020, face voluntariat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. În ultimele luni el a dat o mână de ajutor acolo unde a fost solicitat: în corturile cu bolnavi afectați de virusul SARS-CoV-2, la UPU în triaj și la stabilizarea pacienților. Peste tot a făcut tratamente și a monitorizat funcțiile vitale, așa cum i s-a cerut.


A lucrat opt ore pe zi, chiar dacă a avut sesiune și spune că a învățat foarte multe lucruri atât în plan profesional, cât și personal.


„Practic, am avut calitatea unui asistent medical generalist, dar fără licență. Am lucrat în ture de zi de opt ore, sub coordonarea asistentului șef sau direct a medicului. Am învățat multe, atât din punct de vedere profesional cât și în plan personal. Au fost zile mai bune, dar și momente critice… M-am schimbat și eu un pic… Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viață fără să apuce să vorbească cu rudele”, declară voluntarul.


Alături de Răzvan Iacob, au mai fost 17 colegi la UPU, alți 12 la secția ATI de la Spitalul Județean, 4 la Spitalul de Boli Infecțioase, 9 la Spitalul de Pneumoftiziologie și 3 la Spitalul CFR, ca și la unitățile sanitare din Tecuci și Brăila. În total, 62 de studenți mediciniști voluntari au dat o mână de ajutor cadrelor medicale. Uneori, chiar cu prețul propriei sănătăți: cu toate măsurile de siguranță luate, mai mulți voluntari s-au infectat cu virusul SARS CoV-2.

Cei mai mulți dintre studenți și-au reînnoit contractele de voluntar și vor merge în spitale și în semestrul II.

Foto: digi24. ro


Distribuie articolul

You May Also Like