Sondaj pe facebook referitor la dezvoltarea unei zone a Galațiului

Distribuie articolul

Trafic fluidizat sau mai multe locuri de parcare? Aceasta este întrebarea la care sunt chemați să răspundă cei care vor, pe Facebook. Intenția de a afla părerea gălățenilor este una bună, doar că sondajul este deschis oricărui utilizator, fapt ce înseamnă că pot vota și cei din afara orașului sau chiar a țării. Plus că pot exprima o opțiune și toate conturile false…

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a lansat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o consultare publică privind proiectul de modernizare, cu fonduri europene, a străzilor Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918. Astfel, gălățenii sunt invitați să se pronunțe dacă doresc pe aceste artere ca traficul să fie fluidizat, cu două benzi pe sens, iar în zonele care permit să se realizeze și parcări, sau dacă doresc mai multe locuri de parcare, dar cu unele segmente de drum cu singură bandă pe sens. Votul online este deschis până vineri, 19 iulie, la ora 11.00, iar varianta câștigătoare va fi pusă în aplicare.

”Este important să știm părerea gălățenilor, fiind vorba despre modernizarea a două artere importante ale orașului pentru care am obținut finanțare europeană. Primesc zilnic sute de mesaje de la gălățeni și mereu am în vedere opiniile exprimate. Este pentru prima dată când cele două străzi vor fi modernizate și pentru prima dată când administrația investește pentru înlocuirea liniilor de tramvai și modernizarea căilor de rulare”, susține Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

La doar o oră de la postare votaseră peste 3.000 de utilizatori Facebook, 78% fiind în favoarea fluidizării traficului. Erau deja exprimate și opinii critice la adresa modalității de votare.

”Este oarecum defectuos gândit acest sondaj cât timp este adresat atât celor cu permis de conducător auto, cât și celor care sunt pietoni, incluzând aici mai multe categorii de vârstă, de la școlari și până la pensionari. Din punct de vedere al unui conducător auto care tranzitează cele două străzi sunt necesare amândouă, atât locuri de parcare cât și fluidizarea traficului. În plus, fără locuri de parcare traficul va fi în continuare afectat de nesimțirea celor care vor opri unde vor apuca și vor putea invoca lipsa locurilor de parcare ca principal argument. Din punct de vedere al celor care locuiesc pe acele străzi, normal că prioritare vor fi locurile de parcare. Din punct de vedere al pietonilor, probabil că parcările sunt preferate pentru că ofera o zonă în plus de siguranță față de traficul auto. Varianta cea mai bună probabil ca ar fi reprezentată de amenajarea unor parcări concomitent cu largirea părții carosabile, dacă și unde este posibil acest lucru. Repet că ideea sondajului este binevenită, dar nu aș considera votul final ca factor EXCLUSIV în stabilirea deciziei. Până la urmă pentru ce mai avem departament de arhitectură, departament de siguranța traficului și tot așa mai departe dacă deciziile sunt luate EXCLUSIV pe retelele de socializare?”, se întreabă Alexandru Vatachi.

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, pe 23 aprilie, contractul de finanțare cu fonduri europene pentru obiectul ”Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918”, un proiect major de investiții, a cărui valoare este de 104.373.966 lei, din care valoarea totală eligibilă – 89.628.219 lei, iar valoarea neeligibilă – 14.745.746 lei.

Proiectul prevede reabilitarea carosabilului (32.000 de metri pătrați), reabilitarea trotuarelor (20.480 de metri pătrați), realizarea de piste pentru biciclete (7.680 metri pătrați), reabilitarea liniilor de tramvai (4.740 metri), reabilitarea și modernizarea a 18 stații de călători. În plus, vor fi plantați arbori și arbuști și vor fi amenajate spații verzi. Amplul proiect de infrastructură vizează și modernizarea iluminatului public stradal, introducerea în subteran a rețelelor aeriene (fibră optică, telefonie, tv) și înlocuirea rețelelor de apă și canalizare.

Achiziţia publică având ca obiect „Modernizare linii de tramvai și carosabil strada Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918” este încheiată, iar oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de Asocierea Tancrad SRL – Lemacons SRL – Citadina 98 SA – Mari-Vila Com SRL – Add Global Design SRL cu o propunere financiară de 82.191.251,84 lei (fără TVA), din care valoarea serviciilor de proiectare este de 3.900.000 lei (fără TVA), iar valoarea lucrărilor de executat este de 78.291.251,84 lei (fără TVA).


Distribuie articolul

You May Also Like