Soluții inteligente pentru agricultura românească, dezvoltate în Universitatea gălățeană

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați anunță, zilele acestea, o mică ”revoluție” în cercetarea universitară ale cărei efecte s-ar vedea, în viitorul apropiat, în agricultura românească.
Împreună cu compania Rodbun Grup a semnat un parteneriat strategic pentru dezvoltarea de soluții inteligente cu aplicabilitate în agricultură.

Așa cum se știe, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este cea mai mare instituție de învățământ superior din Regiunea de Sud-Est a României, cu 14 facultăți, peste 17500 cursanți anual și extensiuni deschise în Italia, Republica Moldova și Ucraina. În cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați își desfășoară activitatea 34 unități de cercetare, care acoperă domenii multidisciplinare, deschise parteneriatului cu mediul de afaceri.

Totodată, partenerul UDJ, Rodbun Grup, este cel mai mare producător român de sămânță. Cu peste 300 de angajați, și o cifră de afaceri (în 2020) de peste 100 milioane euro, Compania are peste 15000 de clienți individuali pe care îi aprovizionează constant din cele 9 ferme vegetale, ce acoperă o suprafață totală de aprox 8000 ha. Produsele finite Rodbun se distribuie în momentul de față prin 39 fito-farmacii, pe care Grupul agricol le deține în toată țara.

La încheierea documentelor, Octavian Petrescu, directorul comercial Robdun, a subliniat:

„Fiind o companie care își propune să genereze o veritabilă revoluție tehnologică în următorul deceniu în farmingul românesc, Rodbun alege absolut natural să se asocieze cu Universitatea Dunărea de Jos din Galați, care face parte din elita academică și de cercetare agricolă din estul Europei. Așteptăm cu nerăbdare să putem aplica ideile inovatoare ale cercetătorilor de aici și să onorăm tradiția creativă a agriculturii românești”.

Totodată, reprezentanții UDJ, au declarat că își propun ca, prin acest parteneriat, să implementeze proiecte cu finanțare internațională pentru dezvoltarea unor noi soluții în agricultură. Direcția de dezvoltare a acestui parteneriat va fi un mix între păstrarea valorilor naționale prezente în agricultura românească și inovarea sau digitalizarea culturilor într-un mediu ecologic. În acest context, unul dintre obiectivele urmărite este și specializarea unui număr cât mai mare oameni pentru acest domeniu, pe toate palierele unde este nevoie de resursă umană calificată.

Concret, parteneriatul dintre Universitate și Rodbun își propune:

  • Atragerea de fonduri pentru cercetare în domeniul geneticii semințelor autohtone;
  • Cursuri de formare profesională atât pentru fermieri, cât și pentru specialiștii din agricultură;
  • Dezvoltarea și implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a culturilor, utilizând un sistem complex de drone, software;
  • Producerea și distribuția de îngrășăminte organice, conversia unei suprafețe cât mai extinse la agricultură ecologică.

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns