Șoc la Transurb: Primăria vrea un nou consiliu de administrație competent și independent politic

Distribuie articolul

Deși nu este 1 aprilie, reprezentanții administrației locale riscă și anunță că doresc un nou consiliu de administrare la Transurb pe criterii de competență, reputație profesională, integritate și independență politică. Aparent, misiune imposibilă, dar există o prevedere ce mai lasă loc unei raze de speranță.

„Consiliul Local al Municipiului Galați anunţă demararea procesului de recrutare şi selecţie pentru ocuparea a 5 (cinci) posturi de membru în Consiliul de administraţie al societății Transurb S.A.”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Galați, care anunță prin președintele comisiei de selecție, viceprimarul Cristian Enache, și termenul limită de depunere a candidaturilor: 2 octombrie.

Tot aici sunt trecute și profilul candidatului, alături de criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească. În primul rând, să fie absolvent al unei facultăți, ceea ce limitează numărul lipitorilor de afișe din partide care pot aspira la post. Apoi, „să cunoască foarte bine limba română (scris – vorbit)”, criteriu care nu este luat în serios nici măcar de președintele comisiei, viceprimarul Enache. Candidatul mai trebuie să acopere jumătate de pagină de competențe profesionale, încă o jumătate de pagină de competențe sociale și personale dar și experiență pe plan local și internațional. Trebuie să mai aibă o bună reputație personală și profesională, integritate și, mai nou, independență politică.

Din fericire pentru foștii membri, lipsa independenței poate fi ușor compensată prin experiență: dacă ți-a mai dat în trecut partidul o funcție de conducere, primești la examen un punct, în vreme ce pentru independență primești doar jumătate.

În aceste condiții, lipitorii de afișe nu ar avea motive să tremure prea tare, mai ales că au deja bune exemple de urmat: Elena Aura Macovei (37 de ani) este membră în CA la Administrația Piețelor. O recomanda faptul că lucra ca „asistent deputat european” la cabinetul deputatului european „Dan Nica” (pe românește, secretara lui Dan Nica), și-și trece în CV că are drept „principale activități gestionarea corespondenței și a apelurilor telefonice și organizarea deplasării grupurilor de vizitatori în colaborare cu cabinetul exterior din Bruxelles – Belgia”.

La Transurb, membru în CA era Ioan Francisc Bărbuț, de profesie medic – pensionar, calitate suficient de bună cât să îl regăsim și în CA de la Industrial Parc.

Speranța de care vorbeam la început este una absolut utopică: au dreptul, conform legii, să facă parte din CA Transurb și cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene, cu condiția să aibă domiciliul în România. Numai că ei nu fac parte din niciun partid.


Distribuie articolul

You May Also Like