Ședință de Guvern pentru limitarea cheltuielilor bugetare. Află AICI măsurile pregătite de Cabinetul Cîțu

Distribuie articolul

Guvernul Cîțu pregătește o serie de măsuri pentru limitarea cheltuielilor bugetare. Acestea vor fi cuprinse într-o ordonanță de urgență care va fi aprobată în ședința de miercuri a Executivului. Tot în cadrul ședinței vor fi stabilite măsurile pentru sprijinirea domeniilor lovite de pandemie.

Proiectul de ordonanță de urgență nu conține tăieri salariale, însă prevede mai multe înghețări de venituri. Astfel, veniturile bugetarilor vor rămâne la valoarea din 2020, iar pensiile speciale și salariile demnitarilor vor fi înghețate până în 2022. Pensiile speciale pentru primari vor fi suspendate până în 2022, venitul minim de incluziune va fi amânat pentru aprilie 2022, iar salariile profesorilor vor fi majorate doar peste un an (în decembrie 2022).

Guvernul mai vrea să crească alocațiile în două etape (cu 10% la 1 ianuarie 2021 și cu încă 10% în august) și să majoreze punctul de pensie cu 8% din septembrie. De asemenea, voucherele de vacanță se vor emite doar în format electronic, iar amnistia fiscală la penalități, termenul de eșalonare a datoriilor și rambursarea TVA cu control ulterior vor fi prelungite până la 31 martie 2021.

În ceea ce privește măsurile de sprijin pentru mediul privat în timpul pandemiei, Guvernul are pe ordinea de zi mai multe proiecte care, probabil, vor fi aprobate. Este vorba despre ajutoare pentru domeniul HoReCa, despre ajutoare prin IMM Invest și despre prelungirea măsurilor existente până în 30 iunie 2021.
Ședința de Guvern va începe la ora 14.30.


Distribuie articolul

You May Also Like