Amenzile neconstituționale. Află AICI cum vor fi pedepsiți cetățenii care încalcă prevederile ordonanțelor militare

Distribuie articolul

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare. Asta nu înseamnă că amenzile sunt anulate în mod automat. De asemenea, decizia nu-i oprește pe polițiști să-i sancționeze pe cei care încalcă regulile stabilite de autorități.

Decizia CCR a fost considerată o veste bună de numeroși români. Este doar pe jumătate pentru că amenzile nu sunt anulate în mod automat. Conform legii, acestea trebuie contestate în instanță, în cel mult 15 zile de la ridicarea stării de urgență. Amenzile plătite nu mai pot fi contestate în instanță.

În plus, decizia de ieri se referă doar la majorarea amenzilor până la 20.000 de lei. Asta înseamnă că-i vizează doar pe cei care au primit amenzi între 2.000 de lei și 20.000 de lei prin ordonanță de urgență. Procedura stabilește că decizia Curții nu se aplică în următoarele 45 de zile, însă probabil reprezentanții autorităților nu vor mai sancționa cetățeni cu amenzi majorate. Practic, începând de astăzi se revine la vechile amenzi cuprinse între 100 de lei și 5.000 de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like