Se înființează ”Jandarmeria Veterinară”

Distribuie articolul

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea 212/2017, care permite jandarmilor sa intervină în cazurile în care animalele atacă omul. Practic, noua lege îi autorizează pe jandarmi să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante. Legea a apărut ca urmare a incidentului produs anul acesta la Sibiu, când un urs a ajuns în centrul orașului și nicio instituție a statului nu era abilitată să intervină pentru îndepărtarea pericolului, în sensul tranchilizării/împușcării ursului.

Problema este că Legea 212/2017 stabilește că produsele care conțin ”substanțe din categoria psihotrope, precum și cele care conțin substanțe aflate sub control național, pot fi utilizate în vederea imobilizării sau capturării animalelor de către personalul specializat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de profesie medic veterinar”. Legea mai menționează o dată că ”armele cu tranchilizante și substanțele tranchilizante se folosesc numai de personalul militar al Jandarmeriei Române, cu studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea și responsabilitatea unui medic veterinar”. Ei bine, aici apare problema. La Galați, cel puțin, Jandarmeria nu are nici un specialist în medicină veterinară, deci, practic, nu poate aplica prevederile noii legi, cel puțin pentru moment.

”Nu avem nici un coleg care să aibă cel puțin studii medii de medicină veterinară. Cred că problema va fi rezolvată fie prin introducerea în organigramă a unor posturi dedicate specialiștilor în medicină veterinară, fie prin specializarea în acest domeniu a unor lucrători din jandarmerie”, ne-a declarat șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Galați, colonelul Dănuț Vasilică.

Pe lângă Jandarmeria Montană, pare că vom avea și Jandarmeria Veterinară. Noroc că la Galați nu avem urși, mistreți și alte animale sălbatice care să pună în pericol viața și integritatea cetățenilor. Bine, ar fi bivolii și bizonii din trafic, dar aceștia nu intră sub incidența noii legi. Altfel, Jandarmeria Veterinară ar avea activitate non-stop și ar sta numai cu tranchilizant pe țeavă.

Lăsând gluma la o parte, noul act normativ este binevenit și reglementează o problemă pentru care nu existau proceduri de intervenție și nici responsabili.

”Este o lege necesară, fiindcă acum este foarte clar cine și cum intervine, în așa fel încât să protejăm și viața oamenilor, dar și pe cea a animalelor”, a mai spus colonelul Dănuț Vasilică, șeful IJJ Galați.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns