Se ieftinește, nu se ieftinește… Supraacciza la carburanți va fi eliminată de la 1 ianuarie

Distribuie articolul

Benzina și motorina s-ar putea ieftini. Deputații au aprobat proiectul PNL  privind eliminarea supraaccizei la carburanți. Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților după ce a primit aprobarea Comisiei de Buget Finanțe.

Prin eliminarea supraaccizei, prețul la pompă al unui litru de benzină sau motorină ar trebui să scadă cu 33 de bani. Asta înseamnă o economie de 30 de lei la un plin de 50 de litri de combustibil, estimează politicienii care au votat proiectul. Inițiativa este susținută de Guvernul Orban, dar și de președintele Klaus Iohannis care a anunțat că va promulga legea, astfel încât aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Vorbim de o scădere destul de importantă eliminând supraacciza, iar o majorare până la limita cerută de UE este foarte foarte mică, deci suntem foarte aproape de acea limită, sunt convins că Guvernul va reglementa aceste chestiuni, nu văd pentru ce să nu promulg această legislaţie, dorită de toată lumea şi găsită bună”, a declarat Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, eliminarea supraaccizei nu înseamnă automat scăderea prețurilor cu aceeași valoare. În 2017, de exemplu, distribuitorii de carburanți nu au ieftinit benzina și motorina după eliminarea accizei, iar Guvernul a decis să reintroducă taxa. Supraacciza a fost introdusă pentru prima dată în 2014, de Guvernul Ponta.


Distribuie articolul

You May Also Like