Se ieftinesc gazele. Ministrul Economiei anunță că populația și consumatorii industriali vor plăti mai puțin de la 1 iulie

Distribuie articolul

Săptămâna viitoare se liberalizează piața gazelor naturale. Asta înseamnă prețuri mai mici pentru consumatorii casnici și industriali, anunță ministrul Economiei, Virgil Popescu. El estimează că scăderea va fi de cel puțin 10%.

Liberalizarea pieței gazului se va produce pe 1 iulie. Acest lucru va produce efecte doar în cazul frunizorilor, deoarece distribuitorii vor avea tariful reglementat și după 1 iulie, așa cum se întâmplă în toate țările UE.

„Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Prețuri mai mici vor plăti și companiile. Guvernul a modificat procedura în care se face vânzarea gazului.

„S-a înlocuit modalitatea de vânzare pe bursă a gazului de către producător cu o vânzare, tot pe bursă, într-un mod transparent şi sub altă formă. Acolo pot participa inclusiv clienţi industriali mari, să cumpere gaz direct de la producători, să evite furnizorii”, a precizat Popescu.

În prezent, piața din România este controlată în proporție covârșitoare de doi mari furnizori de gaze. Pe piață încearcă să-și facă loc și alte companii care oferă prețuri bune pentru a atrage clienți.


Distribuie articolul

You May Also Like