Se cere ELIMINAREA taxele de ecarisaj și pentru apa meteorică și canalizare plătite de gălățeni

Distribuie articolul

La Consiliul Local Galați se va discuta despre eliminarea taxelor de ecarisaj și pentru apa meteorică și canalizare. Este vorba despre două proiecte depuse de consilierii locali PMP, Oana Claudia Iurescu și Nicoleta Badiu, care ar putea fi dezbătute la viitoarea ședință a legislativului local. Propunerile au șanse mici să fie aprobate de majoritatea consilierilor.

În ceea ce privește taxa de ecarisaj, cei care propun anularea susțin că obligația fiscală este prost concepută și nu își atinge scopul. Investițiile în padocurile pentru animalele fără stăpân sunt foarte mici iar numărul câinilor de pe străzile orașului rămâne foarte mare. De asemenea, taxa de ecarisaj este plătită de mai multe ori de contribuabilii gălățeni.

„În ceea ce privește taxa de ecarisaj constatăm că avem de a face cu dublă sau chiar triplă taxare, fiind plătită  o dată ca persoane fizice și a doua oară ca membri ai asociațiilor de proprietari. În cazul în care persoană și-a înregistrat și o firmă în apartament, taxa este percepută a treia oară, de această dată pe firmă. Totodată, cuantumul taxei variază în funcție de numărul de apartamente cuprinse în asociație, cetățenii din asociațiile mari plătind mai puțin decât cei din asociațiile cu un număr mai mic de membri. Taxa de ecarisaj este inclusă abuziv în cheltuielile de întreținere ale asociațiilor”, au explicat consilierii locali PMP.

A doua propunere are legătură cu apa potabilă din Galați. Inițiatorii proiectului susțin că modul de calcul al taxelor pentru apă de ploaie și canalizare este greșit, ceea ce crește prețul apei potabile.

„Cuantumul acestei taxe nu este aplicat uniform, asociațiile de proprietari fiind silite să plătească inclusiv pentru apa care plouă pe trotuarele din jurul blocurilor. În ceea ce privește componenta de canalizare, constatăm că taxa diferă în funcție de numărul de camere, nu în funcție de  consumul efectiv de apă ce finalmente se va scurge în canalele orașului. Prin modul în care a fost așezată și prin metodologia de calcul a acesteia, taxa pe apa de ploaie mărește aberant costul apei potabile și așa prea ridicat la Galați”, se arată în justificarea inițiatorilor proiectului de hotărâre.

Consilierii gălățeni care susțin eliminarea taxelor pentru apa meteorică și canalizare oferă ca exemplu numeroase localități din țară în care aceste obligații fiscale au fost anulate.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns