Schimbare să fie, dar să nu înceapă cu noi. Grefierii amenință cu greva dacă Guvernul și Parlamentul vor abroga legea pensiilor speciale

Distribuie articolul

Grefierii amenință cu greva generală dacă Parlamentul va vota pentru abrogarea legii pensiilor speciale, așa cum a solicitat Guvernul Orban. Reprezentanții grefierilor reuniți în mai multe organizații sindicale au redactat un comunicat de presă prin care anunță că „abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate va genera masive mișcări de protest, care vor conduce la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”.

Grefierii, dar și it-iștii din sistem, susțin că în cazul lor nu se poate vorbi despre pensii speciale, ci despre pensii de serviciu sau pensii ocupaționale așa cum sunt numite în țările Uniunii Europene.  Ei mai spun că pensiile au fost acordate în mod justificat și legal ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi și libertăți și instituirea unor interdicții și incompatibilități.

„Personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupațională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană. Rațiunea acordării acestui drept este necesară, justificată și legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporțional cu activitățile specifice funcției – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiție alături de magistrați (…) O nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.


Distribuie articolul

You May Also Like