Scandal la Damen. Sindicaliștii sunt nemulțumiți deoarece vor fi concediați peste 200 de oameni

Distribuie articolul


Reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS) organizează vineri un protest în fața sediului Ministerului Economiei, nemulțumiți fiind că peste 200 de angajați de la Damen Shipyards Mangalia vor fi concediați.


Protestul vizează ministerul Economiei deoarece sindicaliștii susțin că au primit asigurări de la guvernanță că nu vor fi concedieri colective la șantierul din Mangalia. Acum, BNS anunță că 228 de oameni vor fi dați afară deoarece conducerea companiei ar prefera subcontractorii și muncitorii din Vietnam și de la șantierul naval din Galați.


„Această situație trebuie interpretată în condițiile în care acționarul majoritar, statul român, s-a angajat să protejeze interesul național și forța de muncă înalt calificată existentă în cadrul companiei ori în acest moment interpretăm că sunt preferați lucrători din Vietnam și de la Galați… Protestăm pentru că în momentul de față șantierului naval Damen Shipyards Mangalia i se aplică prevederile Ordonanței nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare situație care afectează semnificativ negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Numărul salariaților a scăzut constant, în momentul de față ajungând la 1935 de persoane. Scăderea încrederii în viitorul șantierului, nivelul salarial redus, deloc competitiv în comparație cu alte șantiere navale din Europa au constituit motivații puternice pentru salariații din Damen Shipyards Mangalia care, săturați să mai aștepte, și-au căutat viitorul în alte părți sau au incetat activitatea. De asemenea, pe platforma societății își desfășoara activitatea un număr de aproximativ 500 de salariați ai firmelor subcontractoare cât și aproximativ 270 de salariați delegati de la Damen Galati. În tot acest context statul va face ce știe mai bine la Damen Shipyards Mangalia și anume restructurare prin concediere”, susțin reprezentanții BNS.


Sindicaliștii vor prezenta o listă cu revendicări și amenință cu noi proteste dacă solicitările lor nu vor fi ascultate de guvernanți.


Distribuie articolul

You May Also Like