Să fie oare adevărat?! Scăpăm de Falezogaură?!

Distribuie articolul

Într-o recentă postare pe Facebook, primarul oraşului Galaţi a anunţat că prima etapă a lucrărilor de consolidare a terenului din zona Elice, de pe Faleza Superioară, e pe sfârşite.
Deşi nu a precizat un termen concret, Ionuţ Pucheanu a anunţat că, în curând, şoferii care vor ajunge pe bulevardul Marii Uniri, nu vor mai fi nevoiţi să ocolească porţiunea care a afectat grav carosabilul.

„Practic acum se face consolidarea porțiunii ce ține de infrastructura rutieră, astfel încât, la finalizarea acestei etape, artera să poată fi deschisă traficului. Urmează derularea celei de-a doua etape care presupune reparații în zona Falezei Inferioare”, a declarat acesta.

Groapa apăruta fix în mijlocul şoselei, în dreptul Elicei, are o istorie îndelungată. Aceasta a fost acoperită, pentru prima oară, în 2010. 1.428.905 de lei s-au cheltuit pentru lucrări, la acea vreme, conform unui proiect executat de Proiect SA şi executat de SC Vâlceana SA. Un an mai târziu, SC Vega ’93 SRL, firma care s-a ocupat de lucrările reabilitării şi extinderii reţelei de apă şi canalizare prin programului ISPA, în valoare de 40.603.246 de euro, a a avut obligaţia de a astupa şi groapa cunoscută de gălăţeni ca Falezogaura. Proiectul a fost realizat prin intermediul unei firme din București, SC Portal Concept SRL.

În tot acest timp, terenul din zonă a continuat să se surpe, iar groapa să capete dimensiuni considerabile. Alt an, alte studii, dar starea de fapt a rămas fără rezolvare. În 2012, aceeaşi firma Proiect SA a primit 10.000 de lei pentru efectuarea unui nou studiu geotehnic , iar SC Epura 95 SRL, 12.000 de lei pentru expertiza tehnică. S-a decis din nou astuparea gropii pentru care Primăria Galaţi a plătit alte sume. De execuția lucrării s-a ocupat SC Comprest SA , contra sumei de 61.366 de lei, expertiza fiind realizată de aceeași Epura 95 SRL, căreia i s-au achitat 5.000 de euro.

După doar câteva luni, În aprilie 2013, am asistat la episodul „Falezogaura Reloaded”. Celebra surpare s-a încăpăţânat sa reapară, semn că soluţiile tehnice găsite până atunci au fost de mântuială, iar banii din bugetul local investiţi în tot acest timp, duşi pe Apa Sâmbetei. Reamintim că autorităţile s-au tot perindat la faţa locului însoţiţe de specialişti. Au venit, au privit şi au plecat. Trei luni de zile groapa a rămas neatinsă, sub cerul liber. Abia la mijlocul verii, aceasta a fost îndopată cu saci de nisip. Au urmat alţi bani, alte studii, altă „distracţie”. Primăria a scos din vistierie încă 347.000 de lei pentru o expertiză hidrogeotehnică realizată, de acestă dată, de Academia Română şi de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Așadar, de când e ea, Falezogaura a cunoscut trei primari (Dumitru Nicolae, Marius Stan, Ionuţ Pucheanu) şi a înghițit sume frumușele de la bugetul local. Problema pare a fi generată de infiltraţii şi de tipul de sol pe care este construit oraşul, sensibil la umezire şi tasare.

Conform celor declarate de actualul primar, tot intr-o postare mai veche pe Facebook, până acum, „s-a încercat doar stabilizarea terenului la accidentul de teren din zona Elice de pe Faleza Superioară. În prezent, putem vorbi de o lucrare foarte serioasă de consolidare, bazată pe expertizele tehnice efectuate până acum. Anul acesta, aici, se vor face lucrări ample de consolidare, astfel încât pe viitor să nu ne mai întâlnim cu astfel de situaţii”. Fie-i gura aurită!

Să sperăm că, de această dată, lucrările pentru eliminarea definitivă a cauzelor care o creează vor fi executate cu mai mult simţ de răspundere. Dată fiind istoria ei grea, ba chiar costisitoare, nimeni nu mai crede până nu vede.


Distribuie articolul

You May Also Like