Comisia de mediu a Senatului propune demararea unei anchete cu rol de documentare în privința infringementului în domeniul deșeurilor

Distribuie articolul

Comisia Europeană a demarat în luna mai procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea obligațiilor privind raportarea implementării mai multor norme UE în domeniul deșeurilor. În pofida avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritățile române nu și-au îndeplinit obligația de a revizui și actualiza planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri. În mod normal, această revizuire ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013, însă, după cum vedem, nici până astăzi ea nu a avut loc.

„Conform statisticilor europene, țara noastră este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale solide. În 2015 aceasta a înregistrat cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE, mai exact 72 %, cu mult peste media UE de 25,6%”, spune senatorul PNL George Stângă, secretarul comisiei pentru mediu.

Pentru a clarifica situația în care se află statul român, alături de ceilalți colegi din Comisia pentru mediu a Senatului, liderul liberal a înaintat Biroului Permanent solicitarea de a constitui o comisie parlamentară de anchetă cu rol de documentare în privința managementului deşeurilor în România.

„Necesitatea acestei comisii este dată, în primul rând, de infringementul aplicat României, dar şi de faptul că în această perioadă se elaborează de către Guvern strategiile în domeniu. Comisia trebuie să vină în sprijinirea eforturilor țării noastre de a scăpa de infringement. De asemenea, în contextul în care Ministerul Mediului se dovedeşte a fi incapabil să rezolve situația, e de datoria Parlamentului, ca instituție reprezentativă a românilor, să ia atitudine”, mai spune George Stângă.


Distribuie articolul

You May Also Like