România în stare de alertă. Ce reguli a impus Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Distribuie articolul


A expirat starea de urgență instituită de Guvern din cauza epidemiei de COVID-19. La miezul nopții, România a intrat în stare de alertă. Asta presupune o serie de noi restricții stabilite de Comitetul pentru Situații de Urgență.


Conform deciziei, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de evenimente publice, precum concertele, mitingurile sau procesiunile. Cetățenii trebuie să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, dar nu mai au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a circula prin localitate. Totuși, dacă vor să iasă din localitate trebuie să completeze declarația, motivele acceptate ale deplasării fiind cele cunoscute.


Începând de astăzi sunt deschise hotelurile, cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare, parcurile (cu excepția locurilor de joacă) și bisericile. Rămân închise școlile, terasele și centrele comerciale, excepție făcând magazinele care vând produse alimentare, farmaciile, magazinele de optică medicală și cele care comercializează produse electronice și electrocasnice cu vânzare la domiciliu.


O altă masură a stării de alertă prevede prelungirea suspendării zborurilor internaționale pentru o perioadă de 14 zile. În ceea ce privește persoanele care se întorc din străinătate, indiferent de țara de unde vin, acestea vor fi izolate la domiciliu, pentru 14 zile. Cei care nu pot să își asigure astfel de spațiu sau cei ce nu doresc să stea cu familia și vor să stea separat pot solicita să intre în carantină instituționalizată.


Toate măsurile vor fi evaluate dupa 14 zile, iar atunci se va stabili dacă urmează o nouă relaxare sau se vor pastra aceste reguli. În hotărârea anuțată noaptea trecută nu sunt prevăzute amenzi nici pentru cei care nu poartă mască în spațiile închise și în transportul public, nici pentru cei care încalcă restricțiile de deplasare.

Asta deoarece hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență reglementează starea de alertă până luni, când va intra în vigoare o lege adoptată de Parlament.

Sancțiunile votate de parlamentari prevăd amenzi între 500 de lei și 2.500 de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like