Riscau să piardă un milion de euro pentru că au făcut profit

Distribuie articolul

Absurdul legislativ românesc ridică ștacheta la noi limite: o comună gălățeană putea pierde investiții din fonduri europene de 1 milion de euro pentru rețeaua de apă deoarece primarul s-a dovedit gospodar și a făcut profit. Deocamdată, s-a găsit o soluție de compromis, dar situația se poate repeta în absența unei modificări legislative.

La sfârșitul anului trecut, Primăria Schela a avut parte de un control ANAF. Inspectorii au considerat, printre altele, că trebuie achitat un impozit de 560.000 de lei pe profit și trebuiau recuperați 270.000 de lei din TVA. În aceeași perioadă, primăria încerca să acceseze fonduri europene de un milion de euro pentru refacerea rețelei de apă a comunei.

”Dosarul era pus în primejdie de impozitul datorat statului, deoarece primăria ar fi trebuit să-l plătească pentru a obține certificatul fiscal cu zero datorii, necesar accesării fondurilor UE. În cele din urmă, a fost contestată decizia ANAF, s-a reușit anularea datoriei și s-a obținut certificatul fiscal în aprilie”, a declarat Maricel Petrea, primarul comunei Schela.

Conform acestuia, primăria pe care o conduce obține de mai mulți ani bani din multiple activități economice: închirierea Casei Miresei (1.000 lei/ 24 de ore) pentru diferite evenimente (nuni, botezuri, etc.), serviciul de salubrizare contra cost dar mai ales din cei 800.000 lei/ an chirie pentru cele 25 ha exploatate de Petrom OMV.

”Consider că este aberant să fie impozitată unitatea administrativ teritorială care reușește să facă performanță. Dacă aduc bani respectivii primari înseamnă că sunt gospodari, nu trebuie pedepsiți, motiv pentru care voi iniția demersurile legale astfel încât eventualul profit să nu mai fie impozitat, ci reinvestit. Nu este vorba de o modificare pentru primarul PNL din Schela, este o situație cu care se întâlnesc primării conduse de oameni de toate culorile politice, din întreaga țară”, a declarat senatorul liberal George Stângă.

În prezent, alimentarea cu apă a comunei gălățene se face dintr-un bazin cu o capacitate de 200 mc, construit în 1972. Investiția de 1 milion de euro este necesară pentru forarea a trei puțuri de mare adâncime, pentru rețeaua de conducte și un nou bazin, de 500 mc.


Distribuie articolul

You May Also Like