Pacienții nu vor mai primi rețete de la medicii de familie începând de săptămâna viitoare

Distribuie articolul

Bătaie de joc: sistemul de carduri de sănătate nu funcționează de la începutul lunii mai. Autoritățile au anunțat că sunt din nou probleme cu softul care administrează sistemul național. De zile bune acesta s-a blocat și a dat peste cap activitățile din spitale, farmacii și cabinetele medicilor de familie.

Problemele au apărut la începutul lunii mai iar medicii spun că începând de săptămâna viitoare nu vor mai elibera nici rețete offline. Acestea trebuie validate în sistem în termen de 72 de ore de la eliberare iar dacă procedura nu este îndeplinită medicii nu primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate.

„Sistemul nu merge de la începutul lunii mai, pe 2 mai a schiopătat, apoi nu a mai funcționat deloc. Noi am încercat să eliberăm rețete offline dar este o problemă. Acestea trebuie validate în termen de 72 de ore în sistem, iar dacă medicii nu le validează urmează imputări, nu își iau bani pe serviciile prestate”, a declarat Dumitru Mărășescu, președintele Organizației Medicilor de Familie din Galați.

Situația este cu atât mai gravă cu cât medicii nu își pot reînnoi semnăturile digitale necesare pentru eliberarea rețetelor și nici nu pot importa rețetele către alte unități medicale, tot din cauza sistemului care s-a blocat.

„Sunt alte două probleme foarte grave care ne împiedică. Sunt destule cazuri în care medicilor le-a expirat certificatul de semnătură digitală. Acesta a fost reînnoit dar nu poate fi introdus în sistem iar fără acesta nu se eliberează rețete. La fel de grav, rețetele nu pot fi importate în sistem, adică nu pot fi trimise la spitale și în alte părți, deci de pomană le eliberăm”, a mai spus șeful medicilor de familie din Galați.

Până în prezent, specialiștii Casei de Sănătate nu au reușit să remedieze defecțiunea apărută în sistem iar afectați sunt medicii de familie și pacienții. Aceștia din urmă trebuie să piardă mult timp la cozi sau să-și facă o altă programare pentru consultație sau pentru acordarea unei rețete. În plus, medicii anunță că de săptămâna viitoare nu mai pot oferi servicii pacienților.

„Pacienții își varsă nervii asupra noastră, ne acuză că nu vrem să eliberăm rețete. Au fost și numeroase cazuri în care mie și colegilor mei ne-au fost imputate serviciile oferite pacienților din cauza defecțiunilor din sistem. Vineri are loc un protest la București, participă medicii din capitală și din Ilfov, iar noi, la Galați, vom face o ședință ca să stabilim ce avem de făcut. Nu ne dorim asta dar dacă se menține situația actuală, începând de săptămâna viitoare nu vom mai oferi servicii în relația cu Casa”, a precizat Dumitru Mărășescu.

De această situație nu sunt afectați cetățenii care nu au intrat în posesia cardului de sănătate sau l-au refuzat. Ei folosesc adeverinţele de asigurat, eliberate periodic de Casa de Asigurări de Sănătate.


Distribuie articolul

You May Also Like