Rectorul reales al Universității „Dunǎrea de Jos” , Lucian Puiu Georgescu – aflat acum în conflict cu Ministerul Educației din motiv că a fost neconfirmat în funcție – se confruntă cu acuzații grave după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a transmis vineri o cerere oficială instituției, solicitându-i să comunice, în termen de 10 zile, dacă se constituie parte civilă într-un dosar penal, sub numărul de caz 4444/246/P/2023, în care Georgescu este inculpat pentru delapidare.
Acum două săptămâni, în conferința de presă în care a cerut demisia Ligiei Deca, după decizia acesteia de a nu-l confirma în funcție pentru un nou mandat, Georgescu fiind întrebat despre procesele și plângerile la adresa sa, mărturisise că a păstrat atacurile private la persoană din ultimii patru ani, dar „umilirea unei comunități academice” a fost prea mult. Cu referire la asta, el spunea: „Presiunile care s-au exercitat asupra mea au fost enorme. Am fost acuzat de plagiat, am fost acuzat de falsificarea CV-ului, am fost acuzat de colaborare cu Securitatea și nenumărate alte lucruri, mi s-au făcut multe plângeri penale, de care nu am vorbit în public, pentru că am considerat că sunt atacuri la persoană, care efectiv nu merită să fie pomenite și sunt chestiuni personale.” Ei bine, acum, acuzațiile curg într-un alt proces penal, în care Georgescu este inculpat. Poate fi păstrat oare și acest atac la persoană fiind unul privat, dacă acest subiect vizează direct universitatea și acesteia îi este solicitat să constituie parte civilă „în procesul penal față de inculpat”?
„Dosarul 4444/246/P/2023 cercetează folosirea unui laborator în beneficiul PFA Georgescu V. Puiu Lucian. A fost demarată acțiunea penală față de inculpatul Georgescu Puiu Lucian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare, faptă prevăzută de articolul 295, alin 1, Cod Penal. Nu pot să vă dau detalii despre prejudiciul în cauză, deoarece suma exactă este în curs de evaluare, dar vă pot confirma că acesta a fost făcut în perioada februarie 2014 și până în 2017, când respectivul PFA și-a încetat activitatea”, clarifică prim procurorul și purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, Cătălin Nicolae Constantinescu – Mărunțel.
Potrivit surselor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați investise 709.400 lei, bani alocați de la bugetul Ministerului Educației, într-un laborator din cadrul Centrului Regional de Cercetare și Monitorizare a Calității Mediului de la Facultatea de Științe și Mediu, facultate unde atunci decan era chiar Georgescu. Georgescu „își face un PFA și închiriază laboratorul de la universitate, pentru suma derizorie de 500 de lei/lună, după care PFA-ul lui Georgescu face contracte pe bandă rulantă cu peste 118 beneficiari. Printre ei nume mari cum ar fi: fabrica de ulei „Prutul”, rețelele „Kaufland” și „Selgros”, firma de construcții „Vega 93”, SC Apă Canal SA, Serviciul Public Ecosal, etc.” și deși detaliile exacte privind prejudiciul nu pot fi încă oferite, ancheta este în plină desfășurare.
Astfel, la momentul dat,dosarul în contencios administrativ – ce vizează contestarea lui Georgescu a ordinului – are termen 15 februarie, în condițiile în care mandatul actual al acestuia se încheie pe 22 februarie, iar universitatea – pe care Georgescu o conduce în acest moment – are răgaz până pe 19 februarie să răspundă cererii Parchetului de a se constitui parte civilă în dosarul penal.