Rectorul UDJG, nevalidat în funcție de Ministerul Educației

Distribuie articolul

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Puiu Lucian Georgescu, care a obținut un al doilea mandat în urma alegerilor din 14 decembrie, se confruntă cu un impas major. Ministerul Educației a emis un ordin de neconfirmare a mandatului său, decizie confirmată de reprezentanții ministerului pentru Edupedu.ro, ieri. Acest fapt a fost confirmat în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la universitate, unde Georgescu a criticat aspru acțiunea ministerului, calificând-o drept un „abuz” și solicitând demisia ministrului Educației.

Conform surselor, Cătălin Fetecau, contracandidatul lui Georgescu, a contestat atât rezultatul alegerilor, cât și procesul de organizare a acestora. În alegeri, Georgescu a obținut un avantaj strâns de 14 voturi, cu un număr semnificativ de voturi venind de la secțiile din Brăila și Chișinău.

Ministerul Educației a reacționat la contestațiile lui Fetecău trimițând o echipă de control la Universitatea „Dunărea de Jos”. În răspunsul său, rectorul Georgescu a subliniat întârzierea ministerului în confirmarea mandatului său, respectiv depășirea termenului de 30 de zile stabilit pentru validare, și a contestat motivele ministerului, considerându-le „neadevăruri foarte grave”.

Rectorul a mai menționat problemele cu care s-a confruntat în timpul mandatului său, inclusiv acuzații de fals în CV și plagiat în cercetare, precum și investigații ale Curții de Conturi și ale Ministerului Educației, dar le-a considerat „personale”, ne necesitând să desfășoare vreo conferință de presă. Actualmente, acesta cataloghează situația dată ca o „umilire asupra întregii comunități academice”. Mai mult, subliniază că actuala situație ar pune în pericol plata salariilor în instituție: „plata salariilor, care este în jur de 3.5 milioane de euro pe lună, va fi suspendată”, datorită ordinului emis asupra conducerii universității, a afirmat el.

Potrivit noii metodologii alegerilor din universități și a Legii învățământului superior, în cazul vacantării unui post de conducere, instituția trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în maxim 3 luni. În ciuda situației actuale, Georgescu insistă că nu este vorba de o vacantare a postului și intenționează să conteste ordinul ministerului, pe care îl consideră ilegal, decizia survenind după 40 de zile și încălcând termenul.


Distribuie articolul

You May Also Like