Universitatea „Dunărea de Jos” i se alătură rectorului Georgescu, în instanță

Distribuie articolul

Lucian Puiu Georgescu, rectorul reales – al Universității „Dunărea de Jos” din Galati – și neconfirmat oficial de Ministerul Educației, a deschis un proces împotriva ME, dar și a universității pe care o conduce. Miercuri, Curtea de Apel Galați a deschis un dosar în care Georgescu figurează ca „reclamant”, iar Ministerul Educației și universitatea ca pârâte. Actualmente însă, instituția de învățământ superior își schimbă statutul în „pârât pârât-reclamant”.

Conform Edupedu.ro, Georgescu a explicat că, procedural, universitatea trebuie să apară ca parte în proces. „În mod formal, trebuie introdusă și Universitatea. Acesta este scopul pentru care Universitatea apare. Eu nu reproșez universității nimic. Unor persoane din universitate, da, dar universității – nu. E o cale procedurală care implică Universitatea ca instituție, fără ca eu să reproșez instituției ceva”, declara Georgescu. Mai mult,Georgescu a clarificat că scopul acțiunii sale judiciare este dublu: anularea ordinului de neconfirmare și obținerea unui nou ordin care să valideze rezultatele alegerilor de rector.

Astfel,inițial, Universitatea „Dunărea de Jos” a fost menționată ca „pârât” alături de Ministerul Educației, dar situația s-a modificat ulterior când universitatea a adoptat un rol activ în sfera contencios administrativ, deschizând o acțiune separată. Întrebat în cursul serii de joi dacă universitatea pe care o administrează participă și îi oferă suport în litigiul său, Lucian Puiu Georgescu a declarat că demersul universității reprezintă o inițiativă distinctă, cu ambele eforturi vizând, ca obiectiv principal, suspendarea ordinului emis de minister.

Cu mandatul său expirând pe 22 februarie, și în fața unei solicitări recente din partea Ministerului Educației adresată noului președinte al Senatului Universității, Alexandru Nechifor, de a iniția rapid noi alegeri pentru poziția de rector, Georgescu se află sub presiunea timpului. Termenul stabilit de Curtea de Apel Galați în dosarul prin care se cere ordonanță președințială este 15 februarie.

Când a fost întrebat despre procesul procedural actual și posibila solicitare de extindere a mandatului său, Georgescu a ocolit un răspuns direct, menționând că acestea „sunt lucruri care nu mai depind” de reclamanți, ci de decizia instanței.

Totodată, întrebat dacă cererea pentru ordonanță președințială depusă de Universitate a fost semnată de el personal, în calitate de rector, sau dacă a transferat acest drept, Lucian Puiu Georgescu a declarat că a transferat dreptul de semnătură pentru acea zi de joi „unui prorector”.


Distribuie articolul

You May Also Like