Profesorii abuzivi, strict sancționați

Distribuie articolul

Legea nr. 430/2023, intrată în vigoare la începutul acestui an, a modificat Codul Penal, stabilind pedepse mai severe pentru profesorii care solicită sau acceptă favoruri sexuale de la elevi sau studenți. Pedepsele sunt de închisoare între 8 luni și 4 ani, cu posibilitatea interdicției de a preda pentru o perioadă de până la 5 ani.

Legea răspunde la preocupările privind abuzurile sexuale în mediul academic și vizează abuzul de autoritate al cadrelor didactice. Conform VedemJust, legea pedepsește obținerea de favoruri sexuale în schimbul notelor mai bune, promovarea examenelor, absolvirea absențelor nejustificate sau evitarea sancțiunilor disciplinare.

Condamnările vor fi înregistrate în cazierul judiciar și în registrul național automatizat al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. Aceasta măsură întărește prevederile Legii nr. 118/2019 privind prezentarea unui certificat de integritate comportamentală la angajare.

Noua prevedere adaugă un alineat la articolul 299 din Codul Penal, majorând cu o treime pedepsele pentru profesorii care comit astfel de infracțiuni.


Distribuie articolul

You May Also Like