Transcendere și tradiție, în noua operă a lui Benea

Distribuie articolul

În peisajul vibrant al artei contemporane românești, Ioniță Benea, pictorul și graficianul din Tg. Bujor, și-a consolidat recent prezența pe scena artistică prin publicarea celui de-al doilea album de artă, „Eu, dar…”. Editat de PIM din Iași, acest volum succede lucrarea „Veneția – visare”, apărută în 2004 la Editura Pax Aura Mundi.

Albumul, cu dimensiuni de 20×25 cm, numără 192 de pagini imprimate pe hârtie cretată de înaltă calitate și prezintă coperte cartonate. Lucrarea este structurată în nouă secțiuni tematice – „Memoria zidului”, „Actori”, „Catapeteasma”, „Obiceiuri”, „Pești”, „Grafică”, „Locuri”, „Flori”, „Peisaje” – fiecare secțiune fiind introdusă de texte critice și articole extrase din publicații precum „Cronica”, „Alecart”, „Păreri Tutovene”, „Viața liberă”, „Bârladul”, „Dominus”, precum și din cataloagele la expoziții personale sau din lucrări critice, printre care se numără volumul lui Valentin Ciucă, „Un secol de arte frumoase în Moldova”.

Opiniile exprimate de criticii de artă și scriitorii care au contribuit la aceste texte subliniază diversitatea tematică și originalitatea operei lui Benea, atât în pictură cât și în grafică, evidențiind respectul său pentru tradiție și explorarea unui limbaj modern de exprimare. Profesorul Teodor Hașegan, criticul de artă Valentin Ciucă și profesorul Laurențiu Chiriac sunt printre cei care au remarcat caracteristicile unice ale stilului lui Benea, de la unitatea stilistică la simbolismul compozițiilor și forța expresivă a culorilor.

Albumul include peste 300 de reproduceri color și alb-negru ale lucrărilor originale ale artistului, redând cu fidelitate coloristica și formele imaginilor. Această colecție amplă oferă oportunitatea iubitorilor de artă și specialiștilor de a explora în detaliu opera lui Ioniță Benea. Lucrarea este descrisă ca un instrument valoros pentru specialiști și o sursă de inspirație estetică pentru publicul larg.

Cu o activitate artistică extinsă, incluzând peste 40 de expoziții personale și participări la expoziții colective naționale și internaționale, precum și colaborări în ilustrația de carte și reviste, Ioniță Benea demonstrează că locația geografică nu limitează creativitatea sau relevanța în peisajul artistic contemporan. Albumul „Eu, dar…” constituie o apariție editorială semnificativă în domeniul cultural, marcând un moment important în cariera artistului și în cultura de la Dunărea de Jos.


Distribuie articolul

You May Also Like