Priza de apă de la Dunăre ar trebui cumpărată de municipalitate

Distribuie articolul

Partidul Național Liberal va iniția un proiect de Hotărâre de Consiliu Local pentru cumpărarea prizei de apă de la Dunăre, aflată în prezent în proprietatea ArcelorMittal Galați. În acest mod gălățenii ar fi protejați de eventuale fluctuații nejustificate de preț, consideră politicienii.

”În contextul anunțatei vânzări a combinatului siderugic gălățean, ar fi prudent ca aprovizionarea cu apă potabilă a orașului să nu mai depindă de un agent economic ce nu este în subordinea municipalității. Chiar dacă bugetul local nu este unul generos, consider că sunt investiții care mai pot aștepta, cum este cazul mutării talciocului (pentru care este necesar 1 milion de euro) sau putem accesa un credit pentru a prelua această activitate de maximă importanță”, a declarat senatorul liberal George Stângă.

A existat o discuție în acest sens cu conducerea ArcelorMittal săptămâna trecută, dar reprezentanții combinatului au susținut că o eventuală vânzare ar viza toate activitățile din subordine la pachet, nu doar cele siderurgice. În trecut au mai fost situații în care s-a încercat cumpărarea prizei de apă, cel puțin la nivel declarativ.

„În decembrie 2011, preţul apei brute vândute de combinatul siderurgic era de 40,6 lei la mia de metri cubi, în ianuarie-august 2011, preţul a fost majorat la 85,49 de lei mia de metri cubi, iar în perioada septembrie-decembrie, preţul a crescut din nou la 90 de lei mia de metri cubi, din care preţul Apelor Române este de 50 de lei. În luna ianuarie, ArcelorMittal ne-a notificat că doreşte din nou mărirea preţului apei, pe motiv că au crescut preţurile la energie electrică. Apă Canal a refuzat această cerere, considerând că este o acţiune susţinută de monopolul pe care îl are combinatul asupra apei. În acest context, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Apă Canal şi-a manifestat intenţia de a cumpăra Priza Dunării de la Arcelor Mittal la preţul la care aceasta a fost cumpărată de patron în momentul privatizării SIDEX”, declara în 2012 Niţă Podaru, directorul de producție al Apă Canal.

Intenția nu a avut însă și o finalitate.


Distribuie articolul

You May Also Like