Am intrat în a doua jumătate din perioada campaniei electorale, oficiale să-i spunem, iar cum s-au desfășurat lucrurile până acum sunt premise să putem afirma la finalul acesteia că am asistat, la Galați, la cea mai slabă astfel de perioadă de după 1990.
Cu atitudini extrem de previzibile din partea competitorilor, în marea lor majoritate, fără prea mari veleități din partea consultanților partidelor sau candidaților, cu materiale de propagandă cu erori evidente, cu o desfășurare aproape cvasiuniformă pe rețelele de socializare, iar ca acțiuni, desuete, dacă nu chiar boșorogești de-a binelea.
Nu vom face o analiză a perioadei, în schimb, pentru a nu afecta imaginea vreunei formațiuni politice în timpul derulării competiției, vom reveni după finalizarea scrutinului, cu exemple concrete, cu note atribuite fiecărui partid sau alianță, cu ce s-a făcut bine sau mai puțin bine, cu gafele mai mult sau mai puțin intenționate etc.
Ce este cert, alegerile europarlamentare, par să fie trecute în umbră, la Galați, absolut previzibil, iar rezultatele acestora vor fi date așa cum au gândit, sau nu au gândit, cei ce au „născut” comasarea.
Dacă vom avea un europarlamentar de Galați, iar astăzi când vorbim, șansele sunt destul de reduse, am putea spune că și aceste alegeri au avut un sens pentru noi, pentru că e cumva aiuristic să te reprezinte în Europa un traseist politic de la Brăila.
În altă ordine de idei, revenind la alegerile locale, vedem în continuare metehne vechi, comunistoide chiar, cu bâlciuri cu lăutari, cu stoparea unor activități economice pe motiv că n-ar da bine la electorat, cu un hei-rupism infailibil. Mulți edili se întrec mai ceva ca la Daciada să mai pună o floare la marginea șoselei, să văruiască un monument ce n-a văzut varul de patru ani, să mai curețe un șanț de pet-uri de bere, o vopsea pe gardul Primăriei, chestii dintr-astea lumești, pe care de regulă le faci și pe lângă casă.
Totuși, nu-i suficient să îngrași porcul în Ajun cu lături de proastă calitate. Acest lucru ar trebui, sau cel puțin sper să nu conteze decisiv în alegerea unui personaj, indiferent de unde ar proveni el, iar alegătorii să judece opțiunea pentru toți cei patru ani.
Nu votăm pe cineva pentru ceea ce a făcut în ultima lună, ci pentru ceea ce a produs în ultimii patru ani. Asta ca să fie clar pentru toată lumea, inclusiv pentru primarii sau consilierii ce sunt aiuristic pe post de Moș Crăciun ambulant.
Cum spuneam, vom reveni cu o analiză detaliată despre această campanie electorală după consumarea scrutinului, pentru că, din păcate avem și conduite sinistre, cu promovare de măscări, cu atacuri la familiile contracandidaților etc.
Iar situațiile nu sunt nici puține nici de trecut cu vederea.
Vedem ce ne rezervă următoarele două săptămâni și scrutinul în sine…