”Prima mașină”, eșec răsunător

Distribuie articolul

Guvernul a aprobat joi plafonul de garanții pentru programul ”Prima mașină”, prin care românii își pot achiziționa mașini noi cu credite garantate de stat, la fel ca în cazul locuințelor. Pentru anul 2018, fondurile totale alocate programului ”Prima mașină” este de doar 10 milioane de lei, de cinci ori mai mic decât anul trecut. Guvernul a decis să diminueze consistent suma alocat garanțiilor pentru acest program din cauză că, anul trecut, nu au fost mulți oameni interesați să își ia mașini noi cu credite garantate de stat.

Producătorii și dealerii de autoturisme susțin că programul ”Prima mașină” s-a născut mort din cauza condițiilor de creditare neprietenoase. În 2017, în cadrul programului, au fost acordate doar 55 de garanții de creditare în valoare de 1 milion lei, deși fondul de garantare era de 50 milioane de lei. În contrapondere, piața vânzărilor de mașini second-hand a depășit anul trecut un milion de unități.

Programul ”Prima mașină”, cu avans de 5%, are o perioadă de creditare limitată la 5 ani, garanția acordată de stat fiind de 50%. ”Prima mașină” se adresează exclusiv persoanelor fizice, iar prețul de achiziție a mașinilor noi trebuie să fie de până în 50.000 de lei, fără TVA. La avans, cei interesați pot participa cu bani cash și o primă de casare.


Distribuie articolul

You May Also Like