Președintele României anunță măsuri de relaxare. Acestea ar putea intra în vigoare luna viitoare

Distribuie articolul

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că autoritățile se gândesc la o serie de măsuri de relaxare. Acestea ar putea intra în vigoare luna viitoare, prin renunțarea la o serie de prevederi din ordonanțele militare.

Președintele Iohannis a anunțat marți că planul de relaxare ar putea fi aplicat începând de la mijlocul lunii mai, imediat după expirarea stării de urgență. Totuși, șeful statului a spus că planul va fi implementat doar dacă specialiștii vor considera că nu pune în pericol sănătatea populației.

„Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că restricțiile nu vor fi ridicate brusc și că toate măsurile vor fi explicate de autorități.

„Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu comitetul științific care funcționează pe lângă ministerul Sănătății, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, va face premierul declarații, va face ministrul sănătății declarații, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declarații. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale și rezultatele din teritoriu”, a precizat Klaus Iohannis.

Prima fază a planului de relaxare la care lucrează autoritățile prevede deschiderea activităților care prezintă un risc mic de contaminare cu noul virus.


Distribuie articolul

You May Also Like