Președintele CNCD: lipsa gratuității transportului o încălcare recurentă

Distribuie articolul

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat recent , într-un interviu acordat postului Digi24.ro, că lipsa gratuității transportului școlar în 19 județe reprezintă o încălcare a dreptului la educație. Mai mult, aceasta nu este o situație izolată. An de an, Ministerul Educației pare să se implice într-un scenariu repetitiv, deja familiar, lăsând mii de elevi și familiile în așteptare pentru decontarea transportului școlar.

Această situație recurentă, care afectează anual mii de elevi, a fost subiectul unui interviu detaliat unde Asztalos a vorbit despre dificultățile legate de decontarea navetei elevilor de către Ministerul Educației. „Dar întrebarea este justă: ce ne facem cu acele familii și acei copii care nu au resursele pentru a-și plăti abonamentul sau transportul până vor fi decontate?”, a întrebat Asztalos, punând accent pe discrepanța dintre costurile reale și suma decontată de stat.

În plus, președintele CNCD a subliniat că problema apare anual și a reiterat că CNCD a constatat anterior cazuri de discriminare în modul în care s-au decontat cheltuielile de transport pentru elevi. Conform declarațiilor lui Asztalos, CNCD a aplicat o amendă de 10.000 lei Ministerului Educației, care a contestat hotărârea și acum se află în litigiu la Curtea de Apel București.

Asztalos a descris situația ca fiind „tranzitorie, temporară”, referindu-se la reglementările și hotărârile de guvern adoptate la sfârșitul anului trecut, care ar trebui puse în aplicare până în februarie, inclusiv cu efect retroactiv. Cu toate acestea, a ridicat întrebări despre impactul acestei situații asupra familiilor și copiilor care nu își pot permite costurile de transport până la decontare.

Subliniind impactul direct asupra dreptului la educație, Asztalos a concluzionat: „Cred că aici ceea ce este important să nu se mai repete astfel de situații, pentru că anual avem această problemă. Trecerea de la un an la altul trebuie să fie lină, în sensul în care să nu avem aceste episoade în care nu efectuăm plata. Da, în principiu afectează dreptul la educație.”


Distribuie articolul

You May Also Like