PNL și PSD vor interferența SRI în mass media!

Distribuie articolul

 

 

Personalul SRI ar fi urmat să nu mai poată desfășura activități în domeniul presei şi justiţiei, precum şi în cadrul Parlamentului României, conform unui proiect dezbătut astăzi în Camera Deputaților.

Proiectul iniţiat a fost respins de Cameră, în calitate de prim for sesizat şi urmează să primească votul decizional al Senatului.

„Orice proiect care se atinge de conducerea serviciilor este băgat, pe repede-înainte, la respingeri de către PSD şi PNL. Discuţia despre controlul civil al serviciilor este una esenţială pentru democraţie şi pentru România.

Tocmai de aceea, am propus ca proiectul azi în discuţie să nu fie respins, ci să se întoarcă în comisii, unde să fie dezbătut pe îndelete, mai ales că termenul de adoptare tacită permitea. Nu au vrut, pentru că nu le convine să fie dezbateri reale, în prezenţa presei şi a societăţii civile. USR vrea ca niciun parlamentar să nu mai facă drept-culcat când este sunat de la ‘Pădure’ să respingă un proiect, ci vrem ca parlamentarii, trimişi de cetăţeni, să exercite cu adevărat un control civil asupra serviciilor de informaţii, scăpate acum din mână”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR, potrivit comunicatului de presă al partidului.

Sursa citată mai spune că atât de mare a fost graba PSD şi PNL să respingă proiectul care viza conducerile serviciilor de informaţii, încât votul de respingere din plen a venit înainte de termenele stabilite de Biroul permanent al Camerei pentru depunerea amendamentelor, respectiv pentru redactarea raportului (8 mai, respectiv 16 mai).

„România are şase servicii secrete. Şi nu sunt controlate de nimeni, cu atât mai puţin de Parlament, plin la rândul său de agenţi care execută ordinele unei structuri ce a moştenit metehnele fostei Securităţi. Reamintesc doar de raportul Curţii de Conturi secretizat de SRI în mod nejustificat pentru că era vorba de nişte măşti făcute la Unitatea Dragomireşti, unul din multele tunuri date în pandemie. În calitate de parlamentar cu certificat ORNISS, am cerut desecretizarea raportului, dar nici până astăzi nu s-a întâmplat asta. USR vrea să-i scoată la lumină pe toţi cei infiltraţi de serviciile secrete în politică, afaceri şi presă, pentru că România nu va fi un stat cu adevărat democrat decât atunci când serviciile se vor ocupa fix cu ceea ce scrie în lege, nu cu afaceri, nu cu mizerii, nu cu sufragerisme”, a explicat deputatul USR, Emanuel Ungureanu.

După respingerea din Camera Deputaţilor, proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului.

 


Distribuie articolul

You May Also Like