Peste 100 de milioane de euro din fondurile europene pentru cel mai mare proiect din județul Galați

Distribuie articolul

Investiție uriașă într-un proiect unic în România. Județul Galați va avea sistem de gestionare a deșeurilor și de producere a energiei electrice din procesarea gunoaielor. Acesta va fi construit cu fonduri europene și va costa 104 milioane de euro.

Proiectul coordonat de Consiliul Județean Galați a primit marți, 17 martie, avizul autorităților europene. Asta înseamnă că proiectul intră în linie dreaptă, ultima procedură fiind semnarea contractului. Acest lucru s-ar putea întâmpla peste câteva săptămâni, după ce documentele vor fi analizate de specialiștii Ministerului Fondurilor Europene, a anunțat conducerea CJ Galați pe Facebook..

„Avem şi veşti bune în această perioadă dificilă. Am primit aviz pozitiv de la forurile europene pentru proiectul sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţul Galaţi. Proiectul a fost trimis integral la Ministerul Fondurilor Europene, astfel că în aproximativ trei săptămâni estimez că vom semna contractul de finanţare, mai ales că documentaţia a fost verificată de către specialiştii de la JASPERS. Imediat după ce vom semna contractul de finanţare vom încheia şi contractul de lucrări pentru depozitul de deşeuri de la Valea Mărului, acolo unde avem deja finalizată procedura de achiziţie publică. Este un proiect unic în România, care corespunde tuturor normelor de mediu în vigoare şi la care s-a muncit foarte mult în ultimii trei ani”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Conform planului, sistemul de gestionare a deșeurilor și de producere a energiei electrice din procesarea gunoaielor va avea componente în mai multe părți ale județului Galați. În următorii patru ani, cu banii europeni, vor fi construite un depozit și o stație de sortare gunoaie în mijlocul județului, la Valea Mărului, dar și stații de transfer și compostare lângă orașele Galaţi, Târgu Bujor şi Tecuci. Sistemul va produce energie electrică din procesarea gunoaielor cu ajutorul unui utilaj  prevăzut cu turbină. Energia electrică va fi folosită pentru uzul propriu al sistemului unic în România.

În cadrul proiectului, vor mai fi achiziționate mașini și echipamente de colectare şi transport ale deşeurilor reciclabile pentru tot judeţul Galați. De asemenea, va fi închis depozitul de deșeuri de la Rateș care nu mai îndeplinește condițiile din legislația de mediu și vor fi realizate drumurile de acces către toate unitățile construite.


Distribuie articolul

You May Also Like