Pesta porcină face ravagii în județul Brăila: peste 3.000 de porci au fost eutanasiați (lista localităților afectate, AICI)

Distribuie articolul

Este prăpăd în județul Brăila din cauza pestei porcine africane. Peste 3.000 de porci au fost eutanasiaţi până în prezent. Iar campania nu s-a încheiat, deoarece pe lângă cele 10 focare confirmate, specialiștii mai investighează o suspiciune. În total sunt afectate trei comune din Insula Mare a Brăilei și din zona de sud-vest a județului.

Porcii sacrificați provin din gospodăriile oamenilor din localitățile afectate. Autoritățile spun că oamenii nu le-au pus piedici, mai ales că vor primi despăgubiri pentru animalele pierdute.

„Astăzi (n.r. miercuri, 25 iulie) se încheie eutanasierea şi uciderea porcilor din Spiru Haret şi vom acţiona în Berteştii de Jos, Stanca şi Stăncuţa. Mai puţin Cuza Vodă, unde nu avem semnale sau suspiciuni că ar evolua pesta porcină. În aceste UAT-uri şi în Insula Mare a Brăilei au fost eutanasiaţi 3.014 porci. S-au efectuat dosare de despăgubire, cred că până la finalul săptămânii vom reuşi să terminăm….Percepţia oamenilor a fost bună, până acum, nu am avut probleme să ne lase să intrăm în curţi. Problema cea mai mare sunt pagubele economice, vă dați seama 3.000 de porci pe despăgubiri câți bani sunt. Avem peste 200.000 de porci în judeţ”, a spus Gicu Drăgan, directorul DSVA.

Numărul animalelor sacrificate va crește deoarece specialiștii încă lucrează în zonele afectate. În plus, recent a apărut încă o suspiciune privind existența unui focar de pesta porcină africană.

„La momentul de faţă avem 10 focare confirmate şi o suspiciune. Acestea sunt pe raza localităţilor Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa. Prin intermediul primarilor se vor intensifica informările către populație pentru prevenirea şi combatarea acestei peste porcine”, a declarat George Adrian Paladi, prefectul judeţului Brăila.

Autoritățile au luat măsuri speciale în jurul marilor ferme de porci din tot județul.

„Avem o problemă importantă şi grija noastră cea mai mare este pentru fermele comerciale. Vă dau un exemplu, la ieşirea din Tichileşti, la intrare în Tufeşti, avem cantonaţi în jur de 150.000 de porci. Aceste ferme şi-au luat toate măsurile de bio-securitate, nu cred că vom avea probleme, dar trebuie să stăm 24 din 24 să veghem.”, a precizat Gicu Drăgan, directorul DSVA.

De aceea, Poliția Brăila a anunțat că va menține filtrele rutiere și punctele de dezinfecție din mai multe zone ale județului.

„La momentul acesta au fost instalate puncte pentru dezinfecţie şi filtre control rutier la trecere Bac Gropeni în Insula Mare a Brăilei, la Trecere Bac Stânca, către Insula mare a Brăilei, la intrarea în localitatea Spiru Haret, la ieşirea din localitatea Berteştii de Jos şi, de ieri, filtru este și între localităţile Stăncuţa şi Cuza Vodă”, a anunțat  Constantin Glugă, şeful IPJ Brăila.

Specialiștii le transmit oamenilor să nu sacrifice animalele și să congeleze carnea deoarece virusul rezistă șase luni la congelare. Pesta porcină africană nu se transmite la om nici măcar prin consum dar după decongelare există posibilitatea reapariției virusului. În rândul animalelor sacrificate mortalitate este de aproape sută la sută.

Autoritățile din județele învecinate, inclusiv din Galați, au stabilit puncte de colectare și depozitare la frig a mistreților vânați sau găsiți morți. În plus, au fost intensificate controalele asupra mijloacelor de transport, în vederea evitării introducerii în zonele neafectate de virus a produselor de origine animală prin care se poate transmite pesta porcină. La nivelul primăriilor se identifică terenuri pentru incinerarea și îngroparea eventualelor cadavre de porcine. Nu în ultimul rând, este interzisă organizarea târgurilor și expozițiilor pentru vânzarea și cumpărarea de porcine.


Distribuie articolul

You May Also Like