Anul școlar va începe în…șantier. Lucrările din școlile gălățene nu vor fi gata până în septembrie

Distribuie articolul

Iarna și anul școlar ne prind de fiecare dată nepregătiți. Nici în 2018 nu se va întâmpla vreo minune. Anul școlar care va începe în luna septembrie o să prindă școlile din orașul Galați pline de var, de schele și de echipe de muncitori. Nu ne-am uitat în globul de cristal ci am analizat sumele de bani propuse de Primărie pentru igienizarea celor 105 școli din municipiul Galați. La rectificarea bugetară care se va afla pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 26 iulie, educația va primi 6 milioane de lei, din care 5 milioane de lei sunt pentru refacerea rețelelor interioare de termoficare, 350.000 de lei pentru bursele școlare și 650.000 de lei pentru igienizări.

Oricum am întoarce cifrele, bugetul propus pentru igienizări nu va ajunge decât pentru câteva școli. Asta dacă se dorește o igienizare făcută ca la carte, ca să nu avem motiv să dăm din umeri când se va prăbuși o bucată de zid sau va păți ceva rău un elev. Iar dacă se va mai face o rectificare în luna august, cu siguranță lucrările de igienizare se vor termina în preajma Crăciunului.

„Imaginați-vă că aprobăm alocarea bugetară în ședința de mâine (n.r. joi, 26 iulie), mai trece o perioadă până se organizează licitații, se desemnează câștigătorii și abia apoi firmele se apucă de treabă. Asta, dacă nu vor fi contestații. Este de așteptat că elevii vor intra în școli printre gălețile cu var, că luna septembrie și noul an școlar vor prinde Galațiul cu școli insalubre și cu lucrări nefinalizate”, a explicat consilierul local Onuț Atanasiu.

Iar urmarea este ușor de anticipat. Așa cum se întâmplă frecvent, reprezentanții școlilor le vor sugera părinților să contribuie financiar la reparațiile anuale.

„PNL va cere suplimentarea acestor sume pentru că este inacceptabil ca Asociațiile de părinți să contribuie financiar în continuare la aceste lucrări, de care ar trebui să se ocupe Primăria. Salarii mari pentru primar, dar bani puțini pentru igienizări, lasă că plătesc părinții! Aceste practici trebuie să înceteze”, a precizat Onuț Atanasiu.

Un semn de întrebare ridică și alocarea sumei de 5 milioane de lei pentru rețelele de termoficare din interiorul școlilor. Este greu de înțeles de ce lucrările care presupun înlocuirea țevilor și caloriferelor nu s-au realizat pe parcursul verii. Din nou, urmarea este ușor de ghicit: iarna o să ne prindă nepregătiți, cu școli în reparații, cu centrale termice nefuncționale, cu avarii și cu elevi care tremură în clase.


Distribuie articolul

You May Also Like