Pensionarea anticipată a tuturor gălățenilor, blocată în Parlament

Distribuie articolul

Deși a primit aviz favorabil, amendamentul conform căruia toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Galați sau pe o rază de 8 km în jur s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme este blocat de mai bine de nouă luni în comisia parlamentară de specialitate. Din păcate, legea nu prevede un termen până la care să fie supus dezbaterii.

În noiembrie anul trecut era avizat favorabil un amendament ce include și orașul nostru pe lista zonelor afectate de poluate remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna.

Motivul pentru care și Galațiul a fost inclus alături de celelalte trei zone ține de înregistrarea, timp de mai mulți ani, a unor depășiri ale valorilor maxim admise la nivelul de pulberi în suspensie (un amestec de praf generat în atmosferă de platformele industriale, șantiere în construcție sau de pe străzi, în combinație cu picături de lichid evacuate în atmosferă de instalații industriale, termocentrale sau instalații de încălzire).

Conform amendamentului, toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Galați sau pe o rază de 8 km în jur s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme, prevederile aplicându-se până în 2030.

„Amendament a fost depus din noiembrie la Comisia de Muncă din Camera Deputaților și nici până în ziua de astăzi nu a fost supus dezbaterii. Consider că nu este o favoare ce li se face gălățenilor ci un drept de care au fost lezați și de care ar trebui să beneficieze. Din păcate la camera Deputaților nu există termen de adoptare și nici adoptare tacită”, a declarat senatorul liberal George Stângă, cel care a inițiat acest demers legislativ.

Acesta susține că va face o nouă interpelare, pentru a încerca să urgenteze dezbaterea amendamentului.


Distribuie articolul

You May Also Like