Transportul în comun ar putea fi gratuit pentru toți gălățenii

Distribuie articolul

Subvenționat anual de la bugetul local cu aproximativ 10 milioane de euro, transportul în comun ar putea fi gratuit pentru toți gălățenii, liberalii dorind să inițieze o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Măsura ar putea fi luată dacă se va găsi o firmă dispusă să preia și să întrețină pe propria cheltuială mijloacele de transport Transurb, în schimbul aceleiași subvenții anuale.

Până la această dată, municipalitatea a virat în conturile transportatorului local subvenții de 19,8 milioane de lei, avânt în continuare un grafic de plăți de 24,7 milioane de lei.

”Mă întreb dacă nu cumva ar fi mai bine ca acest serviciu să fie externalizat, să propunem unei firme să-l preia și să ofere gratuit transportul tuturor gălățenilor în schimbul acestei sume pe care deja o trimitem în conturile Transurb. Beneficiile pentru Primăria și Consiliul Local Galați ar fi că nu ar mai trebui să investim în momentul de față în noi mijloace de transport în comun ci firma ar veni cu ele. Cred că e de discutat pe tema asta, sunt sume mari ce se virează anual și la sfârșit de an tot avem o gaură în bugetul Transurbului”, a declarat astăzi Onuț Atanasiu, consilier local PNL.

Conform acestuia, ar fi necesară o analiză și eventuala inițiere a unei hotărâri pe acest subiect. Unul dintre cele mai cunoscute orașe care oferă transport gratuit propriilor locuitori capitala Estoniei, Talinn (435.000 de locuitori), în care sistemul a fost introdus în 2013. Pe lângă acesta mai au transport gratuit în Europa 2 orașe din Estonia, 12 din Franța, 2 din Germania, 6 din Cehia, 2 din Belgia, 2 din Suedia, etc; 7 din Brazilia, 24 din SUA, 1 din Rusia, 1 din China, etc. În România sistemul a fost experimentat în Lugoj și Ploiești, cei din urmă renunțând însă de la începutul lui 2016.


Distribuie articolul

You May Also Like