Bye, bye Pro România!

Distribuie articolul

Ceea ce-și face omul cu propria mână se numește într-un anume fel. Chiar și în politică. N-aveam dubii că gașca asta ALDE – Pro România ar fi altceva decât naivi dar și rău intenționați. Pe lângă aceste neajunsuri a apărut și masochismul politic.

Dacă până acum se situau ușor sub pragul electoral, după ultima „nefăcută”, de ei înșiși, dubiile privind o prezență a acestora în viitoarea ecuație parlamentară au dispărut cu totul.
Ei bine, ALDE – Pro România nu va intra în Parlament.

Patriarhia Română a emis ieri un comunicat în care condamnă cu fermitate decizia liderilor Pro Romania de a distribui 2,8 milioane de calendare bisericești cu sigla Pro Romania. Patriarhia folosește un termen extrem de dur – „rapt”, care semnifică „furt prin violență”.

Calendarele „conțin nu doar o siglă politică, ci inclusiv erori liturgice si tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinți români canonizați recent și ale unor sărbători religioase”, anunță Patriarhia, într-un comunicat de presă.

„Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată prin tipărirea unui material electoral mascat in calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodox, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe și de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri și propriile magazine bisericești”, subliniază Patriarhia.

Comunicatul integral:
Patriarhia Romana a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creștin-ortodoxe (false) care conțin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greșeli liturgice si tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinți români canonizați recent și ale unor sărbători religioase.
Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine si simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe și de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri și propriile magazine bisericești.

Reamintim ca, in perspectiva alegerilor locale si legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 si 25 februarie 2016, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești.

Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioșilor ortodocși să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri și magazinele bisericești, pentru a avea siguranța că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Bun. Știți cum pică asta în mediul rural? Ca o măciucă. Iar de regulă, preoții nu glumesc cu chestii dintr-astea, mai ales când vrei să le iei „șunca din fasole”.

Băi Marinică&Cristinel, îmi pare rău de voi, dar asta-i viața. Dacă expertul în plagiate – Ponta și ălălalt, în neveste –Tăriceanu, atât au putut, ce-i de zis? Mai treacă patru ani, vă ocupați mai mult de gospodării, autogări și alte cazinouri. Hai, „succesuri”…!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3463493273689910&id=100000878140870

Distribuie articolul

You May Also Like