Pensia medie plătită unui pensionar gălățean, luna trecută, a fost peste media națională

Distribuie articolul

Casa Națională de Pensii Publice a prezentat indicatorii de pensii de asigurări sociale de stat pe ultima lună.


Conform statisticilor, la nivel național, pensia medie lunară curentă (luna mai -n.a) este calculată la 1601 de lei, în România. Ceea ce înseamnă o creștere de 0, 05 % față de luna anterioară și de 16,08 % creștere față de aceeași lună a anului trecut.


Din datele prezentate și pe website-ul instituției se observă că pensia pentru limită de vârstă este superioară mediei naționale generale, în sumă de 1798 lei. Pensia medie calculată pentru femei ieșite la pensie la limită de vârstă este însă mai mică, decât media generală, de doar 1566 lei.


Pentru categoria de persoane care au primit indemnizație pentru pensia anticipată suma calculată este de 2163 lei, iar pentru femei, din aceeași categorie, pensia medie este de 2086 lei.


Pensia minimă lunară acordată pentru persoane cu stagiu și în agricultură este de 397 de lei, iar (doar) pentru agricultori, de 643 lei.


Pensia medie lunară acordată pentru invaliditate a fost în luna mai de 754 de lei. Pe categorii, indicatorii calculați pentru fiecare grad de invaliditate au fost: inv.grad I – 627 lei, inv.grad II – 788 lei, inv.grad III – 745 lei.


Pensia medie lunară acordată în luna mai pentru urmași a fost de 655 lei. Pentru persoanele fără venituri dar care primesc un sprijin financiar din partea statului, ajutorul social pentru luna mai a fost în cuantum de 380 lei.

La nivelul județului Galați, numărul fizic de pensionari, beneficiari ai pensiei de asigurări sociale de stat înregistrați în luna mai 2021 este de 128.069 persoane. Valoarea pensiilor plătite a fost în sumă de 221.839.364 lei. În acest context, pensia medie calculată pentru luna mai a fost de 1.732 lei.


Totodată, numărul pensionarilor agricultori ( beneficiari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor ) a fost în luna mai de 8.138 persoane.

Astfel încât, valoarea totală a pensiilor plătite pentru aceștia a fost de 5.139.422 lei iar pensia medie calculată în aceste condiții s-a situat la 632 lei.


Distribuie articolul

You May Also Like