Pe hârtie, gunoiul gălățenilor arată bine

Distribuie articolul

Încă o hârtie s-a adăugat astăzi, în ședința Consiliului Județului, la proiectul Sistemului de management integrat al deșeurilor: s-au votat indicatorii tehnico-economici din studiul de fezabilitate, fapt ce ne poate aduce mai aproape de finalul problemei gunoiului în județ, ce datează deja de 13 ani.

Vorbim de un proiect de 104 milioane de euro, ce ar putea primi finanțare europeană, dar care nu este încă aprobat și nici bugetat, ci doar la nivelul de acte. În cazul în care ar fi dus la bun sfârșit, ar putea reprezenta o premieră.

”Am reușit să venim cu un proiect unic în România și Europa de Est. Înseamnă o stație de tratare mecano-biologică în Galați, care va avea și o linie de sortare a deșeurilor biologice adunate din județul Galați. Va rezulta un compost sterilizat ce poate fi folosit în agricultură plus metanul care intră într-o turbină ce va genera energie electrică pentru tot procesul din stația de tratare mecono-biologică, de la iluminat la energia necesară funcționării utilajelor”, a declarat astăzi Costel Fotea, președintele Consiliului Județului Galați.

În cazul în care ar primi finanțare europeană, proiectul ar include, pe lângă stația din Galați, o stație de compostare la Tecuci, depozit de deșeuri menajere și linie de sortare la Valea Mărului, o stație de transfer și de compostare la Tg. Bujor iar toate gospodăriile din Galați, cu excepția blocurilor, vor fi dotate cu pubele gratuite.

Deocamdată, lucrurile sunt doar pe hârtie. În cazul în care ar fi aprobată finanțarea europeană, șeful CJ promite că totul va merge pe repede-înainte.

”Sper ca, până la sfârșitul anului, să fie gata procedura de achiziție, pentru a desemna un constructror pentru depozitul de deșeuri de la Valea Mărului. La sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie va ajunge pe masa Comisiei Europene, ca aceasta să-și dea OK-ul ca noi să demarăm procedura de achiziție pentru întreg proiectul. În acel moment se dă drumul la ordinul de începere a lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Valea Mărului. În paralel, se desfășoară procedură de achiziție pentru a desemna o firmă specializată care să se ocupe de închiderea gropii de gunoi de la Tecuci”, spune Fotea.

Tot el promitea însă, în 2017, că în 2019 va fi finalizat depozitul de deșeuri de la Valea Mărului. Acum avansează drept variantă optimistă anul 2021.


Distribuie articolul

You May Also Like