Patru remorchere noi pentru AFDJ

Distribuie articolul

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi va intra în curând în posesia a patru remorchere multifuncționale – două fluviale și două maritime, lansate la apă recent la șantierele navale din Tuzla și Eregli (Turcia).

Contractele de aproximativ 100 milioane de lei fără TVA sunt structurate pe două componente, cea mai importantă fiind finanțarea europeană de 85 la sută din valoare prin POIM (Programul Operațional de Infrastructură Mare).

Achiziția a fost demarată practic în 2018, când s-a pus problema modernizării flotei AFDJ în vederea creșterii capacității de intervenţie în punctele critice care apar în perioadele secetoase, dar şi pentru eliberarea şenalului navigabil de gheţuri, iarna.

De asemenea, aceste nave vor fi operaționale pentru eventualele situații de urgență cum ar fi remorcări, dezeşuări de nave ori convoaie, stingere de incendii la bordul navelor sau la cheu.

Remorcherele fluviale vor avea o lungime de 27,5 metri, lăţime 8,6 metri, pescaj maxim 2 metri, tracţiune de 21 tone forţă iar cele maritime o lungime de 30 metri, lăţime 10,5 metri, pescaj maxim 4,65 metri, tracţiunea la cârlig de 55 de tone forţă fiind asigurată de două motoare, cu o putere totală de 5.100 CP.
Construcţia navelor s-a făcut sub supravegherea Autorităţii Navale Române.

Directorul AFDJ Galaţi, Sorin Creţu ne-a declarat că în prezent, la bordul navelor, se execută lucrări de montaj şi de punere în funcţiune a echipamentelor specifice de intervenţie şi navigaţie.

„Acestea vor fi dotate cu macarale pentru operaţiuni navale şi portuare, vinciuri de manevră, tunuri de stins incendii, echipamente moderne de navigaţie, comunicaţie şi monitorizare a motoarelor principale şi auxiliare.
Aceste nave ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul anului trecut, dar din păcate au apărut probleme create de situația pandemică” a mai spus Sorin Crețu.


Distribuie articolul

You May Also Like