Furtuna de ieri, unii cu munca, alții cu nemunca !

Distribuie articolul

Codul portocaliu emis în cursul zilei de ieri de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM) s-a concretizat prin vijelii puternice, grindină de dimensiuni mici și mari, averse torențiale ce au totalizat 35-45l\mp și frecvente descărcări electrice în intervalul 11 iunie, ora 18,35 – 12 iunie ora 6.

De asemenea, a fost emisă și o avertizare hidrologică de cod portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice ale Bârladului, pe afluenții de dreapta sectorului Vaslui – Bârlad – Berheci. Pentru această atenționare au fost vizate fenomene hidro cum ar fi scurgeri importante cantitativ de pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite cu posibile depășiri ale Cotelor de Apărare.

Efectele furtunii de ieri după-amiază s-au concretizat în municipiul Galați prin avarierea totală sau parțială a 18 vehicule, 50 de arbori prăbușiți și alți aproximativ 150 afectați, 40 de străzi blocate, 110 apeluri la Dispeceratul de Urgență 112, rețele electrice dizlocate, inclusiv cu stâlpi de tensiune doborâți, alte rețele afectate – TV, telefonie, Internet etc.

 Prefectul Județului Galați, Gabriel Ioan Avrămescu, aflat până târziu în noapte pe teren alături de cadrele de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) și Jandarmerie, ne-a declarat că  furtuna de ieri a avut o intensitate medie spre mare iar pagubele provocate vor fi centralizate și transmise conducerii MAI cel mai probabil în primele zile ale săptămânii viitoare.

Astăzi, la prânz încă se lucra la degajarea unor străduțe blocate de arbori căzuți. Rămâne de neînțeles implicarea târzie a celor de la Gospodărire Urbană, și Ecosal societăți aflate sub autoritatea Consiliului Local Galați. Astăzi, la primele ore ale dimineții centrul municipiului arăta groaznic, nemaivorbind de cartierele mărginașe.

 Vom reveni cu o succintă trecere în revistă a efectelor furtunii în restul județului Galați. Sunt deja raportate pagube importante la culturile din solarii precum și distrugerea acestora la Matca. Atenționarea de vreme severă cu cod galben rămâne în vigoare până luni, 15 iunie, ora 10.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns