Părinți sancționați pentru absențele copiilor

Distribuie articolul

28 de familii ai căror copii, elevi în cadrul Școlii Gimnaziale nr.15, înregistrează un număr mare de absențe de la orele de curs, au intrat în atenția Poliției Locale Galați. Conform prevederilor legii nr. 1/2011, polițiștii locali împuterniciți de Primarul Municipiului pot aplica sancțiuni părinților sau reprezentanților legali ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. Amenzile variază între 100 și 1.000 lei ori muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal.

Un număr de cinci salariați ai Poliției Locale Galați, în acest caz este vorba despre șefii Secțiilor de Ordine Publică, au fost împuterniciți de Primarul Municipiului Galați, să constate contravenții și să aplice amenzi contravenționale, conform prevederilor prevederilor art. 360, din legea nr. 1/2011, a Educației Naționale.

Practic, în temeiul actului normativ menționat, „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu”. În situația în care art. 86, alin. 3, nu este respectat, persoanele împuternicite de primar, la sesizarea Consiliului de Administrație al unității de învățământ, îi pot sancționa pe părinți sau tutorii legali.

O situație care intră sub incidența legii nr. 1/2011 și a prevederilor din art. 360, a fost semnalată la nivelul Poliției Locale de reprezentanții Școlii Gimnaziale nr.15, unitate de învățământ la care un număr destul de mare de elevi absentează în mod regulat de la orele de curs.

În aceste condiții, respectând prevederile Legii Educației Naționale, polițiștii Secției nr. 1 Poliție Locală, împreună cu cadre didactice ale Școlii Gimnaziale nr.15, s-au deplasat la toate adresele unde locuiesc elevii ce se află în risc de abandon școlar. Cu această ocazie oamenii legii au adus la cunoștința părinților sau reprezentanților legali ai elevilor, numărul de absențe cu care sunt înregistrați aceștia, prevederile legii nr.1/2011 și obligațiile părinților/tutorilor. De asemenea, au fost întocmite procese verbale prin care părinții sau reprezentanții legali, ai elevilor cu absențe numeroase, și-au luat angajamentul că minorii vor frecventa cursurile școlare.

În zece dintre cazuri polițiștii locali nu au găsit la adresele indicate de unitatea de învățământ, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor care înregistrează un număr mare de absențe.

Pentru următorul an școlar, în baza unui plan ferm de măsuri, polițiștii locali din carul Secțiilor de Ordine Publică și cei de la Intervenție Rapidă vor acționa, conform competențelor date de legislația în vigoare, pentru limitarea abandonului școlar, acționând totodată pentru buna desfășurare a procesului de învățământ.

„Aceste activități sunt de noutate, deoarece conform prevederilor legii 155/2010, polițiștii locali aveau atribuții îndeosebi pe linie de ordine și siguranță publică, în imediata apropiere a unităților de învățământ. Până în prezent, la solicitarea mai multor unități de învățământ, am demarat activități specifice de verificare a situațiilor sesizate și pentru a avea un cadru organizat de lucru în acest domeniu, am inițiat planul de măsuri „Siguranța în Școli 2018” care se va derula de la 01 martie și până la sfârșitul anului 2018. Trebuie menționat că, potrivit prevederilor art. 380 din Codul Penal „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu” de către părinți ori persoana căreia i-a fost încredințat minorul, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fiind infracțiune”, a declarat Petrică Hahui – director general, Poliția Locală Galați.

SURSA: Poliția Locală Galați

Distribuie articolul

You May Also Like