43 de ani de la Marele Cutremur. Ce spun specialiștii despre următorul seism important

Distribuie articolul

Miercuri se împlinesc 43 de ani de la cel mai mare cutremur din istoria recentă a României. Pe 4 martie 1977 pământul s-a zguduit și a provocat un adevărat dezastru la suprafață. 1.600 de oameni şi-au pierdut viaţa, zeci de mii au fost răniţi, iar aproximativ 35.000 de locuinţe au fost distruse. Cel mai mare cutremur din ultima jumătate de secol s-a produs în Vrancea, pe 4 martie 1977, la ora 21.21.

Mișcarea scoarței terestre a durat 56 de secunde și a avut o magnitudine de 7,4 grade. Seismul s-a simțit până în Bulgaria și Republica Moldova. În prezent, există numeroase discuții despre următorul mare seism din zona Vrancea.

Cei mai mulți specialiști se feresc să ofere termene, dar spun că producerea unui mare cutremur în perioada următoare este puțin probabilă. Ei mai zic că mișcările scoarței terestre sunt normale, Vrancea fiind o zonă activă seismic în care se acumulează multă energie. În ultima perioadă se înregistrează o ușoară intensificare a activităților seismice.

Zeci de cutremure de cel puțin 2,5 grade s-au produs de la începutul anului. Cel mai puternic seism a avut loc pe 31 ianuarie și a avut 5,2 grade. Din punct de vedere statistic, cel mai mare cutremur din ultimii 14 ani din România s-a produs pe 28 octombrie 2018. Atunci seismul a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter.


Distribuie articolul

You May Also Like