Palatul Comisiei Europene a Dunării, în prezent sediu al Bibliotecii V.A.Urechia din Galați, participă la competiția europeană pentru obținerea Mărcii Patrimoniului European. În urma preselecției naționale, Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galați și Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu au rămas în cursă. Câștigătorul mărcii va fi anunțat la finalul anului.
Anunțul privind calificarea în finala europeană a fost făcut marți.
„Ne bucură nespus această veste și ne onorează. Palatul Comisiei Europene a Dunării este un reper cultural și istoric, care merită și trebuie să fie recunoscut de întreaga comunitate europeană. Este o clădire emblemă a Galațiului, care păstrează și astăzi multe dintre simbolurile Comisiei Europene a Dunării, de la elemente arhitecturale până la documente unice în istoria europeană. Mulțumim Consiliului Județean și domnului profesor univ. dr.Constantin Ardeleanu pentru sprijinul acordat”, a declarat managerul Bibliotecii Județene V.A. Urechia, Corina-Emanuela Dobre.
Singurul loc din România inclus pe lista Mărcii Patrimoniului European este Memorialul Sighet din Sighetu Marmaţiei. Acordarea Mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene, în fiecare sesiune, maximum două propuneri. Marca Europeană certifică valoarea simbolică a unui sit şi rolul semnificativ jucat în istoria şi cultura Europei.
Palatul Comisiei Europene a Dunării este un monument istoric, cu trei niveluri, subsol și mansardă. A fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcționat în această clădire până la desființarea sa, în anul 1948. Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Județene V.A. Urechia.