Incidentele de securitate provocate de întreruperea furnizării energiei electrice sunt în creștere

Distribuie articolul

Cu toate desele întreruperi a energiei electrice, în județul Galați nu s-au raportat incidente de securitate astfel încât județul nostru să fie în atenția deosebită a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM, anul trecut.


Totuși, conform rapoartelor privind incidentele de securitate realizate de Autoritate, în 2019 numărul incidentelor electrice cu impact semnificativ cauzate de întreruperile de curent a crescut aproape de 3 ori, comparativ cu anul 2017 (de la 140 la 360), ajungând să reprezinte 45% din totalul incidentelor raportate. Din perspectiva geografică, județele care au înregistrat cele mai multe probleme sunt Buzău, Gorj, Teleorman, Constanța, Timiș, Olt și Dolj.

Pe baza datelor cumulate pentru perioada 2017 – 2019, incidentele electrice se situează între
principalii factori tehnici cauzatori de discontinuități în furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice la nivel european, așa cum se poate observa în tabelul de mai jos.
Incidente electrice vs. cauze tehnice.
Defecțiunile hardware (26%)
Pană de curent (19%)
Actualizare software eșuată (18%)
Eroare software (14%)
Altele (12%)
Secționarea cablului (11%)
Suprasarcină (8%)
Vânt puternic (6%)

Având în vedere creșterea nevoii de securitate a rețelelor de comunicații electronice și în acord cu recomandările organismelor europene privind securitatea rețelelor, ANCOM a analizat recent particularitățile incidentelor cauzate de întreruperile furnizarii energiei electrice, mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut în totalul incidentelor raportate către Autoritate. Analiza are drept scop evaluarea impactului incidentelor electrice ce pot afecta reziliența comunicațiilor electronice mobile și identificarea unor măsuri specifice care pot fi luate, în acord cu alte entități implicate.


Lipsa comunicațiilor mobile într-o anumită zonă împreună cu întreruperea temporară a furnizării energiei electrice este de natură să afecteze buna funcționare a unei game largi de activități în domenii precum comerț, industrie, educație, sănătate, ordine publică și chiar securitate națională.

”Majoritatea rețelelor de comunicații din România sunt moderne, performante și au un nivel de reziliența ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar „calitatea” de consumator de energie electrica se dovedește a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importanta ” după cum a declarat și Eduard LOVIN, vicepreședinte ANCOM.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns