FOTO/VIDEO: Sute de voluntari au plantat copaci într-o localitate din județul Galați. Pădurea va apărea într-o zonă inundabilă

Distribuie articolul

O pădure întreagă o să apară în apropierea localității Cuza Vodă. Au avut grijă să se întâmple asta peste 400 de voluntari care au participat la o acțiune de plantare de puieți.

Oamenii au fost mobilizați de echipa Plantăm fapte bune în România și au plantat aproximativ 25.000 de puieți de salcâm pe un teren de 4 hectare. Localitatea nu a fost aleasă la întâmplare, Cuza Vodă fiind lovită de inundații în 2013 și în 2014.

Organizatorii acțiunii de plantare au venit în județul Galați pentru a continua o activitate începută în urmă cu câțiva ani.

„Noi am mai plantat aici în primăvară cu ajutorul copiilor. De asemenea s-au mai făcut plantări în trecut care au fost distruse de inundații… Astăzi vom planta 25.000 de puieți de salcâm. Avem patru hectare pregătite, vom planta doar pe trei pentru că pe primul hectar sunt deja puieți puși în trecut. Avem 400 de voluntari de la diferite asociații și societăți din Galați, avem și voluntari din București care ne ajută la organizare. Zona este predispusă alunecărilor de teren și inundațiilor, au fost inundații aici și asta este important pentru noi. Noi căutăm astfel de terenuri. Criteriile sunt foarte clare”, a explicat Petru Sandu, coordonatorul acțiunii de la Cuza Vodă.

Primarul comunei a participat la acțiunea de împădurire, aceasta fiind una dintre soluțiile de protejare a caselor în fața inundațiilor. Comunitatea a fost afectată de inundații în 2013 și în 2016, iar existența unor păduri ar fi diminuat distrugerile făcute de apele revărsate.

„Este o adunare importantă pentru comuna noastră. Sunt aici vreo 400 de persoane din Galați, dar și din comună. Rolul acțiunii este pentru oxigenarea planetei, dacă alții distrug pădurile, noi vrem să construim, ne străduim să facem bine naturii. Bineînțeles, împădurire se face și ca urmare a celor două inundații din 2013 și 2016 care ne-au afectat foarte mult. Cel puțin 200 de gospodării au fost inundate, oamenii au avut mari probleme. Se va stabiliza solul, facem o faptă bună și umplem pământul, nu-l lăsăm pârloagă ca în alte părți. În plus, preîntâmpinăm viiturile, ne apărăm de inundații. Dacă vedeți această vale, apa a venit și pe acolo, a luat puieții, dacă ar fi fost pădure eram mai protejați”, a declarat Dănuț Codrescu, primarul comunei Cuza Vodă.

Și localnicii au venit să planteze copaci, știind că pădurea le poate proteja casele de inundații și de alunecări de teren.

„Poate proteja localitatea de problemele pe care le putem întâmpina. În zonă aici au fost atâtea inundaţii, şi cutremurele la Ivoarele tot aici. Aluviunile se depun pe aici şi nu mai nenorocesc case. Ar trebui peste tot să se facă asemenea împăduriri, gesturi, fapte”, a spus unul dintre localnici.

La acțiunea de împădurire au participat angajații unor societăți importante și ai unor instituții din Galați, câțiva politicieni și numeroși voluntari veniți de la București.

VEZI VIDEO AICI


Distribuie articolul

You May Also Like