Nu-i glumă: consilierii județeni gălățeni vor dezbate un proiect privitor la Aeroportul Internațional Galați

Distribuie articolul

Ne-au fugit ochii pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Județean Galați. Acolo, printre numeroase proiecte a aterizat o chestie care va stârni multe comentarii.

Este vorba despre proiectul de hotărâre „Aprobarea oportunității proiectului major de investiții Aeroport internațional în județul Galaţi”.

Gălățenii au auzit multe la viața lor, inclusiv povești despre un aeroport în zona Galați-Brăila. De data asta, povestea se dă de trei ori peste cap și se transformă într-o măsura administrativă. Bineînțeles, drumul de la coacere la facere este uriaș și de multe ori fără final, dar va fi foarte interesant de văzut ce poziție vor adopta aleșii gălățenilor.

Altfel spus, consilierii județeni vor fi chemați să spună dacă sunt sau nu de acord cu ideea construirii unui aeroport în județul Galați, pe un teren de 150 de hectare situat în zona Braniștea-Schela-Smârdan. Ca să-i convingă pe consilieri, specialiștii CJ care au redactat proiectul i-au identificat pe viitorii clienți ai aeroportului de la Galați.

„În scenariul cu rețeaua de drumuri de perspectivă (drumuri expres, pod peste Dunăre), potențialul anului de bază al analizei este estimat la 550.000 pasageri și traficul estimat pentru anul 15 de operare este de 980.000 pasageri, cu tendințe de creștere și pe termen lung.

Potențialii pasageri din aria de captare definită în Studiul de oportunitate și Studiul de trafic sunt structurați în următoarele categorii:-persoanele care fac parte din fluxul circular al migrației naționale și internaționale unde au fost luați în considerare investitorii strategici ce desfășoară activități economice în aria de captare, precum: ArcelorMittal, Damen Shipyard, Navrom, Arabesque, Mairon –județul Galați, Vard Alum –județul Tulcea, Agricost –județul Brăila, Pandora, Artiflex, Vrancard –județul Vrancea, Rulmentul –județul Vaslui,-persoane implicate în activități universitare (studenți și cadre didactice),-persoane care își desfășoară activități în scopuri de utilitate strategică: zboruri cu destinație medicală sau de situații de urgență (inclusiv calamități) –în medie 2 misiuni/an de prelevare organe umane destinate transplantului (Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați) și peste 1.500 de zboruri medicale SMURD în ultimii 5 ani, intervențiile medicale și transferul pacienților cu arsuri grave către spitale specializate în tratamentul marelui ars în străinătate, zboruri necesare în situații de calamități naturale,-turiști VFR (visiting friends and relatives),-pasagerii business care călătoresc spre marile hub-uri internaționale –vizitele clienților șantierelor navale, a persoanelor din conducerea marilor agenți economici și cele ocazionate privind anumite evenimente.” (sursa CJ)

Mai e mult până departe, așa că gălățenii, brăilenii și vrâncenii nu ar trebui să-și facă planuri pentru aterizări și decolări în județul Galați.

După votul de luni vor fi făcute numeroase studii de prefezabilitate și de fezabilitate și, dacă procedura nu se va prăbuși, autoritățile județene vor fi chemate să găsească finanțare pentru proiect.

În teorie, investiția poate fi realizată cu fonduri europene, cu bani guvernamentali sau în parteneriat public privat. În practică, este mai greu, iar opoziția a pus tunurile pe „avioanele” Guvernului PSD.

„În urmă cu câteva săptămâni luam cu toții aminte de declarațiile ministrului Cuc de la Transporturi, care anunța că guvernul va finanța construcția unui aeroport în județul Galați. Încă de la început declarația părea doar o promisiune deșartă a PSD. Și iată că nu prea m-am înșelat. Răspunsul dat de conducerea CJ Galați este elocvent: nu există finanțare, nu există perspective de construire a acestui obiectiv. Așadar, se pare că asistăm la o nouă „vrăjeală” marca PSD la adresa gălățenilor. În acest caz, fie e vorba de incompetența ministrului care anunță proiecte fără a avea o bază concretă, fie e vorba de cinism și reavoință la adresa gălățenilor. Un lucru e cert: o nouă „epopee” se conturează din partea PSD în ani electorali, cea a aeroportului din județul Galați. În loc să discute despre infrastructura rutieră care să lege Galațiul de București și aeroportul Otopeni, în loc să discute despre drumuri expres de legătură cu alte părți ale țării, PSD e mai preocupat de proiecte fanteziste, încercând să îi amăgească pe gălățeni.” (sursa pagina de Facebook a senatorului liberal George Stângă)


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns